Redactie GFActueel
13/01 ‘Ik verwarm de hele vorstperiode al alleen op de wkk’

Het lijkt erop dat het verwijderen van de eerste tros (ras Mecano, geënt-getopt op 2-de blad, geplant op 4 december) het gewenste effect gaat krijgen bij Stargrowers in Hoek van Holland. “Maar we moeten er wel meer energie in stoppen om hem generatief te sturen”, zegt Michel de Winter. “De eerste tros die er nu hangt wordt op vijf gepunt en is hier en daar nog wat rommelig, maar de tweede tros ziet er perfect uit.”
 
Vochtgehalte 45-50 procent
Omdat meteen op het gat is gepoot en om de plant toch in balans te krijgen heeft hij vanaf het planten tot nu toe met minimale hoeveelheden water gegeven, en alleen met nachtbeurten om het de wortels overdag niet te gemakkelijk te maken. Toen de eerste tros in bloei kwam was het vochtgehalte van de steenwolmat gedaald naar 45 tot 50 procent en dat is nog steeds zo. “We hebben wel met de handmeter door de tuin gelopen om de onderlinge verschillen goed in de gaten te houden, maar die waren nooit groter dan 3 a 4 procent.” Per nacht wordt 300 tot 600 milliliter water per vierkante meter gegeven met lange tussenpozen om het water in de slangen op temperatuur te brengen.
 
Grote dag-nachtverschillen
Ook met stoken werkt De Winter sterk in de generatieve richting. De voornacht (17.00 tot 23.30 uur) staat op 12 graden, gevolgd oot eem namacht van 16 graden. Vanaf zonop gaat de temperatuur geleidelijk naar 24 graden die om 14 uur bereikt moet zijn. Tussen 15 en 17 uur mag hij nog even pieken naar 25 graden plus een lichtverhoging van 2 graden tussen 100 en 250 Watt/m2. “Mecano groeit nu eenmaal gemakkelijk. Maar ik wil wel een etmaal van 17,5 tot 18 graden realiseren.” Dat laatste valt niet altijd mee met de kou en een ondernetbegrenzing van 55 graden op de dag. “Maar doordat de groeibuis dan de hele dag op 50 graden staat zit het met de bladtemperatuur wel goed.”
Het scherm ging tot nu toe pas boven 200 Watt open. “Maar ik zit nu op een punt dat de planten al zoveel vocht produceren dat ik hem in de middag standaard een paar uur open ga zetten.”
 
Buffer blijft op niveau
Opmerkelijk is dat hij de hele vorstperiode alleen maar met de wkk verwarmd. “We hebben een capaciteit van 0,6 MW per hectare en hebben de buffer propvol gedraaid toen de vorstperiode eraan kwam. Hier in het Westen zijn er tussendoor steeds een paar dagen rond het vriespunt gewees waardoor we de buffer weer op niveau konden krijgen.”
De stand van het gewas bevalt hem wel. “Hij staat al aardig in balans en aan het eind van de dag heeft de kop ene mooie krul en donkere kleur.” De Ocap-CO2 staat op een dosering van 1000 ppm. Vorige week heeft hij de eerste tros gebeugeld waarna hij deze week op 5 wordt gepunt. Ook worden deze week de onderste twee bladeren verwijderd en wordt er een rondje gediefd en gedraaid.
 
Inzet natuurlijke vijanden start
Nadat hij de eerste mineervlieg en rupsen met Vertimec en Runnner heeft aangepakt heeft hij geen plagen meer gezien in het gewas. Een dezer dagen begint het inzetten van de eerste natuurlijke vijanden volgens het vaste schema. De zwavelpotjes draaien nu iedere nacht 6 uur lang.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.