Redactie GFActueel
13/01 ‘Binnenkort zouden we de eerste knikkertjes moeten zien’

Bij Didier Algoet in Duffel is 11 november een vierweekse plant van het rode ras Viper geplant. Onder het beweegbare energiescherm worden in deze koude periode iets lagere etmaaltemperaturen gerealiseerd. ““Daarbij hebben we tot op heden één kuub gas per vierkante meter met de ketel bij gestookt. De WKK alleen kan het niet bijhouden.”
Als het buiten een beetje licht is, en er staat niet teveel wind, dan probeert hij het scherm overdag even open te houden. “Tussen de 4 en 6 uur per week. Op een zonnige dag gaat het anderhalf tot twee uur open. Bij 1 of 2 graden onder nul, en met meer dan 250 Watt instraling, dan krijg je toch wel warmte en vooral licht binnen.”
 
Zorgen dat vruchtjes blijven hangen
Er staat al een flinke plant, waar een etmaaltemperatuur van 18,5 graden Celsius wordt aangehouden. Er zit nu bloei in het vierde oksel, waar ook het aanhouden van de eerste vrucht staat gepland. Dat lijkt te gaan lukken. “Het ziet er mooi uit. Binnen een week tot tien dagen (vanaf 11 januari) zouden we de eerste knikkertjes moeten kunnen zien. Tot die tijd houden we deze wat lagere temperaturen aan, zodat ze blijven hangen. Zijn ze eenmaal twee tot drie centimeter in doorsnee, dan gaan we weer richting de 20 graden.”
 
Overgebleven luis valt heel erg mee
Er is gestart met een rondje Vertimec. “Er zat een beetje trips, maar na die bespuiting waren we daar helemaal vanaf.” Dit bleek op de vangplaten, die een week na planten werden opgehangen. “Tot nu toe hebben we alle bloemetjes weggenomen. Nu we bloei gaan aanhouden, zullen we binnen nu en veertien dagen beginnen met het ophangen van zakjes met roofmijten.”
Vorig jaar eindigde de teelt met wat luis, zodat daar ook wat plaagdruk van te verwachten viel. “Dat is met de start van deze nieuwe teelt echter heel erg meegevallen.”
 
Eén stengel stond al vast
Momenteel worden de resterende twee touwtjes bij het drie-stengelsysteem vast gemaakt. “Elke plant stond al met één touwtje vast, zodat ze niet konden omvallen. Er staat geen stok bij.”
Verder is al twee keer een ronde getopt om het gewas open te houden om zoveel mogelijk licht in te krijgen.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.