laatste update:13 jan 2010

12/01 ‘Rustig begonnen met niet echt grote plant’

Bij Rino Kaljouw in Sint Annaland is 18 december het ras Lameira geplant. Een 23-daagse plant, die net iets onder de stok bleef. Bedrijfsleider Johan Stouten: “Hij was niet echt groot, dus we zijn rustig begonnen, met een etmaaltemperatuur van 19,5 graden.”
Momenteel wordt een nachttemperatuur van 19,5 graden Celsius aangehouden tot 9.00 uur of 10.00 uur, met een verhoging van 0,3 of 0,4 graden Celsius op basis van de lichtsom. Om 8.00 uur gaat de temperatuur naar 20 graden Celsius, om rond 11.00 uur nog met een graad extra verhoogd te worden. Tussen 13.00 uur en 16.00 uur mag de temperatuur doorlopen naar 22 graden Celsius, met 2 graden lichtverhoging.
 
Koude hoeken vallen mee
Het vaste AC-folie onder het beweegbare scherm bewijst zeker deze strenge winter wel weer zijn voordeel. “Niet alleen voor de energie, maar ook voor de plantopbouw.” Nu het gewas wat volumineuzer is geworden wordt, gaat het scherm rond 9.00 uur open, en blijft dat tot ongeveer 17.00 uur. Bij het schermdoek hanteert hij een vochtkier bij een RV van meer dan 80 procent.
De aanwezigheid van koude hoeken valt mee. “Er waren wel een paar ventilatoren uitgevallen. Je hebt dan minder luchtbeweging. Dat merkt je direct aan de temperatuurverschillen.”
 
Plant neemt niet veel op
Overdag geeft hij om de twee uur druppelbeurten van 55 cc..Op de perliet komen daar nog twee nachtbeurtjes bij. “We hebben daarbij genoeg drain, 40 tot 50 procent. De plant neemt dus niet heel veel op.” De EC in de mat zit op 4 EC, een waarde die hij ook meedruppelt.”Onder plastic moet je meer EC meegeven.” De pH-waarde zit op 5,8.
 
Eerste planten klaar voor vastzetten
De planten zijn bij de draad gekomen. “De eerste zouden vastgezet kunnen worden.” Op 7 januari waren de eerste bloeiers te zien. De eerste vrucht wordt in het achtste oksel aangehouden, waarna er drie oksels schoongemaakt worden. Op het twaalfde oksel blijft dan de tweede vrucht zitten. In totaal komt het aantal stamvruchten op minimaal vier uit.
 
Start met biologie
De teelt start Stouten direct biologisch. “We hebben het gevoel dat een rondje Vertimec niet echt nodig is. We hebben alleen een beetje schade van rupsen. Daar gaan we nog wel een keer tegen spuiten.” Zaterdag 17 januari staat het uitzetten van swirskii tegen trips op de planning.

In de teelt van vorig jaar kwam virus voor. Er is en wordt alles aan gedaan om deze teelt schoon van virus te houden. “Tijdens de teeltwisseling is alles heel goed schoongemaakt. We laten personeel ook vanaf het begin regelmatig de handen in de melk dopen tijdens gewaswerk.” 

Scholieren voor arbeidspieken
De gewaswerkzaamheden bestaan uit het twee keer per week indraaien, waarbij er af en toe zonodig een diefje uit wordt gehaald. Dit gebeurt met 8 man op 6 hectare. Op zaterdag werken wat scholieren het eventueel overgebleven werk weg. “Indraaien en een keer goed dieven. Dan is de piek in de arbeid weer weg.”
 

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.