10 reacties

Redactie GFActueel
Heeft de overheid een visje voorgehouden, ongeschikt voor consumptie?

Groenten & Fruit actueel kopt vandaag met het bericht dat de Garantstelling Werkkapitaal van LNV en banken niet werkt. Nico van Ruiten is verbaasd dat niet meer ondernemers er gebruik van maken. Nou, ik niet.

Eén voor één
In september, oktober was het een drukte van jewelste bij het Ministerie LNV. Bestuurders en bankmannen kwamen om beurten op bezoek bij onze minister en haar onderdanen. Allemaal tegelijk, dat scheen niet te kunnen. Uiteindelijk ging er 1 oktober een regeling van start, die pas half oktober een beetje concreet werd en waar eind oktober de eerste aanvragen binnen druppelden. Mondjesmaat.

Alleen nadelen
Allereerst was het al moeilijk een aanvraag in te dienen. Daarvoor moesten eerst de boekhouders aan het werk, die met een volledig uitgewerkt financieringsplan op de proppen moesten komen. Op dat moment was nog niet duidelijk welke kant de banken op zouden gaan. Vooral tuinders met vroege zaaidata raakten in de klem.
Vervolgens bleek de door LNV geëiste uitgestelde aflossing van twee jaar op alle leningen een heet hangijzer. De banken voelden daar helemaal niet voor en maakten dat ook kenbaar. Je moet je ook sterk afvragen of je als ondernemer baat hebt bij zo’n uitstel, want dat is ook niet gezond voor je eigen bedrijfsvoering. Uiteindelijk krijg je als ondernemer aan het einde van deze regeling (maximaal drie jaar) gewoon te maken met herfinanciering en is de waarde van je bedrijf in die tijd achteruit gegaan. 
Tot slot is er vanaf het begin van deze regeling kritiek geweest op de afsluitprovisie, die 4,5% bedraagt aan de overheid. Was dat nu nodig? Samen met de rente voor dit risicodragend kapitaal is dat nog heel veel geld.

Blijf ik toch met de vraag zitten waarom de overheid de tuinbouw een visje heeft voorgehouden, dat niet voor consumptie geschikt is? Dringt de ernst van de situatie eigenlijk wel door in Den Haag?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Robert Bergenhenegouwen

  citaat:"Dringt de ernst van de situatie eigenlijk wel door in Den Haag?"

  Dat had je aan Balkenende moeten vragen afgelopen week.

  citaat: "Nico van Ruiten is verbaasd dat niet meer ondernemers er gebruik van maken."

  Tja...

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman-Kroon

  @Beste stuurlui, volgens mij is Nico van Ruiten helemaal niet verbaasd. Hij en zijn team hebben helaas geen betere regeling kunnen afdwingen, maar lopen zich nu weer het vuur uit hun sloffen langs de grote banken en de overheid voor een praktischere regeling en uitvoering. Waarom doen jullie zo lullig over de belangenbehartigers? Die kunnen ook niet toveren, maar doen tenminste wel hun best!

 • no-profile-image

  Robert Bergenhenegouwen

  Citaat: "volgens mij is Nico van Ruiten helemaal niet verbaasd"

  <>
  citaat: "De regeling voorziet in een behoefte, maar het aantal dat er gebruik van maakt ligt onder mijn verwachting.” De belangenbehartigeer dacht eerder aan enkele honderden telers die eind vorig jaar en in 2010 van de regeling gebruik zouden gaan maken."

  Tja...Dat is volgens mij gewoon verbaasd hoor?

  citaat:"Waarom doen jullie zo lullig over de belangenbehartigers?"

  Dat heeft te maken met de financiële situatie waar velen inzitten en de manier waarop er vanuit het besturen gereageerd wordt.

  Ik ben dik tevreden over de prestaties die onze organisaties doen op allerlei vlak.

  Maar op het organiseren van exit strategie voor onze huidige financiële uitdagingen vind ik ze opvallend (lang) verbaasd.

 • no-profile-image

  Pieternel Bouwman- van Velden

  Het beste lijkt me dat Nico van Ruiten en zijn medebestuurders eens zouden uitleggen in hoeverre zij hun leden werkelijk ondersteunen in deze crisis. Dat zou heel wat meer kunnen zijn dan nu algemeen bekend is. Ik sta er voor open om het op te tekenen.

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Oeff.. Deze discussie gaat er steeds meer op lijken hoe functioneel de bestuurders van LTO-Glaskracht zijn. Ik weet in ieder geval uit eigen ervaring dat deze mensen echt VERSCHRIKKELIJK hun best doen het onderste uit de kan te halen. Wel vind ik een manco dat zij zich zo bescheiden opstellen naar diverse ministeries en ministers. Altijd politiek correct blijven. Altijd tot een akkoord zien te komen. Het lijkt soms wel eens op “pappen en nathouden” Het is dus logisch dat menig ondernemer die tot aan zijn oren in de schulden zit, roept om ECHT een ondersteunende regeling voor de ondernemers in nood. Eentje waar we echt wat aan hebben. Een gigantisch probleem voor onze sector vertegenwoordigers vind ik de kwaliteit van de mensen waarmee zij onderhandelen. Bij de overheid in ieder geval volledig incapabel. Mensen die werkelijk van toeten nog blazen weten, groeien tot ongekende hoogte (vinden zij zelf) en behangen de “hulpfinanciering” met een woud aan regels en andere prullaria en toegevoegde kosten En dan moeten Nico en consorten kordaat zijn en deze mensen precies vertellen waar het echt om gaat. Nu zou het natuurlijk mooi zijn als zij in deze kordate opstelling worden gesteund door de banken. Echter deze instituten drijven qua functionaliteit steeds meer af naar het trieste overheidsniveau.
  Ook hier helaas geen krachtige mensen die onze sector vertegenwoordigers ondersteunen. Ook in deze (graai) sector steeds meer “no-no’s die zoveel mogelijk de financiële schade die zij oplopen (door maar lukraak iedere dombo te financieren) proberen weg poetsen.
  Eigenlijk is er maar een echte oplossing. De Fransen weten dat al jaren. Acties , acties en schofferen. Neem een voorbeeld aan onze milieuclubjes. Elk onderzoek van hen is gebaseerd op hun eigen creativiteit. Hun persberichten zijn zo tendentieus dat je het zelf niet zou verzinnen. Kortom, laat alle politieke correctheid eens achter je en meet jezelf een straatvechters “zie nogmaals onze milieu boys” mentaliteit aan…

 • no-profile-image

  pieternel

  Beste Ard,

  Ik denk dat mijn pleidooi een beetje verkeerd is uitgelegd. Ik constateer dat er een onwerkbare regeling ligt. Wiens schuld dat is laat ik graag in het midden. Ik twijfel niet aan de inzet van mensen. Dan zou Bernadette gelijk hebben, maar dat heeft ze niet. Liever denk ik na over oplossingen.
  Acties? Ik vraag me af of die constructief zijn. Ik geloof nog steeds in een goede lobby. Ik heb gegronde redenen om aan de nemen dat de grootste agrarisch financier zich momenteel zeer verantwoordelijk voelt en wil meewerken aan oplossingen.

 • no-profile-image

  boon

  Beste ard,

  Afgelopen zomer toen we de kans kregen om voor ons zelf op te komen op het Binnenhof, was er van menig teler niemand thuis, de een te druk de ander ook, of het had toch geen zin, of het zou wel los lopen. Een handje vol telers waren er op het Binnenhof en een aantal van LTO, die toch verschrikkelijk hun best voor ons deden. Dus wil je een harde actie gaan voeren, ik weet uit ervaring dat je weinig mensen mee krijgt. Mocht het toch nodig zijn, mij heb je (weer).

 • no-profile-image

  Robert Bergenhenegouwen

  zeg.. boon

  er stonden anders wel 1500 handtekeningen op de petitie die we daar aanboden!

  Dus volgens mij zat het wel ok.. met die telers. Verder was volgens mij de doelstelling van de organisatie niet, dat heel den haag vol zou staan met telers.

 • no-profile-image

  Bernadette Bijman-Kroon

  Toch zou ik er wel zin in hebben; het Binnenhof vol met tuinders. Iedere week sluiten moet er iemand de deuren sluiten. Doen we dat niet voor onszelf, dan doen we het wel voor onze collega's; vragen om aandacht, erkenning en steun.

 • no-profile-image

  boon

  bedankt Robert, ondanks alles zijn we daar dan toch wel trots op. Ik hoop dan ook dat als het echt nodig gaat worden al deze telers met aanhang met ons mee gaan naar het Binnenhof..

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.