Redactie GFActueel
‘De afgeleverde planten waren schoongelijk’

Bij Eric van den Eynde in Kontich staan de planten er pas net in. Op 29 december plantte hij Scorpio, geënt op Maxifort die op 4 november waren gezaaid. “Ik heb dezelfde zaaidatum aangehouden als vorig jaar maar wel drie weken later geplant omdat een van de drie wkk’s in onderhoud lag. Stoken met de ketel was geen optie vanwege een minder gunstige gascontract dat 31 december afliep.” De planten stonden net voor aflevering op een dichtheid van 18 per vierkante meter. “Ik heb mooie planten gekregen, ze waren schoongelijk en er zat geen rommel tussen.”
 
Fytocell trekt pot leeg
De planten waren bij aflevering net iets kleiner dan het stokje van 30 centimeter en zijn meteen vastgezet. Ze staan op een dichtheid van 1,8 planten per vierkante meter en er komen 3 stengels per plant te staan. Van den Eynde gaf net na het planten iedere twee uur een druppelbeurt met een ec van 4. “Ik gebruik Fytocell-subtraat. Als je de plant op het gat zet moet je vaak druppelen omdat het substraat anders de pot droog trekt.”  Het substraat bevalt hem heel goed; hij gebruikt het nu al voor het derde jaar.
 
Scherm iedere dag open
Het was de bedoeling vanaf het planten 23 graden vlak te stoken. “Maar door de kou halen we dat helemaal niet omdat de buis is begrend op 60 en het condensornet op 40 graden.”  In het eerste weekend na Nieuwjaar haalde hij zo een etmaalgemiddelde van 20,2 graden.
Een vast scherm gebruikt hij niet en het beweegbare scherm gaat iedere dag open tussen 11 en 14 a 15 uur. “Dat activeert de plant en ik probeer ieder beetje licht in de kas te krijgen.” Aan biologie heeft hij nog niets ingezet. De vangplaten worden eind van de week opgehangen, nadat de kas voorbehoedend een keer met Vertimec is gespoten tegen spint.
 
CO2 van wkk
De planten groeien goed weg en stonden begin deze week al goed vast. Het aantal druppelbeurten is inmiddels verlaagd naar drie per etmaal, vanaf 9 uur ’s morgens. Van den Eynde doseert CO2 tot 1000 ppm vanuit de wkk’s. Bang voor gewasschade is hij niet. “Het nieuwste motor is uitgerust met een betrouwbare rookgasreiniger. Ik doe het zo al voor het derde jaar en heb nog nooit schade gezien.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.