Redactie GFActueel
‘Met dagen van 40 tot 50 Joules kun je niet veel’

Eric Vereijken heeft op het nieuwe bedrijf in Beek en Donk de helft van de 10 hectare op 10 december het ras Annamay geplant, redelijk volgens de planning. Op de overige 5 hectare staat belichte Campari die pas half november kon worden geplant. De technische installaties werken naar behoren. “Maar je moet ze nog wel leren kennen, dus is het nog weleens zoeken naar de juiste knoppen”, zegt Eric. Met de ingebruikname van dit nieuwe bedrijf telen de firma Vereijken nu 27 hectare tomaten op vier locaties.
 
Eerste tros verwijderd
De Annamaycocktailtomaten in Beek en Donk zijn geënt op Maxifort en op het tweede blad getopt. “We hebben mooie planten geleverd gekregen die niet al te sterk waren. Met dat donkere weer hielden ze geen kracht over en hebben we voor Kerstmis besloten de eerste tros, die op het vijfde of zesde blad zat, er overal uit te halen.”  Dat heeft goed gewerkt. “De plant ontwikkelt zich goed, heeft mooi volume gekregen en de kleur is goed.” Afgelopen dinsdag bloeide 10 procent van de tweede tros. “Er zitten 5 bladeren tussen dus die tros komt tussen het negende en elfde blad.” De plant staat nog naast het plantgat, maar Vereijken was van plan hem aan het eind van week 1 op de mat te zetten.
 
Twee beweegbare doeken
De gemiddelde etmaaltemparatuur lag in de week van nieuwjaar niet hoger dan 17,8 graden. “Met dagen van 40 tot 50 Joules kun je niet veel. In het begin moet je rustig aan doen om bladmassa te krijgen voor je er temperatuur op kunt gaan zetten.” Tussen 16.30 en 22 uur staat een voornacht van 14 graden ingesteld, gevolgd door een nanacht van 16,5 graden tot 10 uur ’s morgens. Dan mag de temperatuur langzaam opklimmen naar 23 graden tussen 12 en 16.30 uur. Het XLS10-schermdoek blijft dicht tenzij een instraling van boven 150 Watt per vierkante meter wordt bereikt. In de nacht gaat bovendien het LS-17-energiedoek dicht, dat 70 procent energie bespaart.
 
Gieten op gevoel
Tot nu kon de plant volstaan met een druppelbeurt van 150 milliliter per duopot per etmaal. Maar vanaf deze week worden dat er overdag 2 met eventueel nog een avondbeurt. “We bekijken dat op ons gevoel door hier en daar wat potten op te tillen.”
Aan natuurlijke vijanden is nog niets ingezet. De gele vangplaten hangen er al net als de delta-feromoonvallen tegen de Tuta absoluta. “We hebben er 5 op 5 hectare hangen, puur voor de signalering. Maar op zo’n nieuwe tuin verwacht ik niet zo gauw Tuta te vinden.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.