Redactie GFActueel
‘Knap stoken om het warm te houden’

Op 20 december heeft Jeroen van der Ploeg Venice geplant als 28-daagse plant. Bij de start is de eerste dagen 20 graden Celsius vlak gestookt. Daarna is de nachttemperatuur verlaagd naar 19 graden Celsius. “Anders wordt de plant toch wel heel erg dun. Je kunt dus niet te hard stoken, maar de eerste dagen wil je wel de mat op temperatuur houden.”
 
Geen AC-folie
Voor het eerst sinds jaren heeft hij geen vast folie onder het beweegbare schermdoek getrokken. De eerdere ervaring was dat het aardig wat arbeid kostte, en hij er maar heel kort plezier van had. “Soms half december erin trekken, en half januari er alweer uit, met 12 graden buiten en een te vochtig klimaat in de kas. Vorig jaar zijn we ook met een WKK gestart. Dan moet je stroom leveren, en heb je voor een groot deel toch al warmte.”
 
Knap stoken
Deze vorstperiode had een folie welkom geweest. “Nu moet je knap stoken om het warm te houden. De ketel staat de hele nacht te loeien. Ook in het weekend moet die er vol gas bij.”
Het beweegbare scherm kon vrijwel steeds dicht blijven liggen, omdat er buiten toch weinig licht was. “Met de sneeuw op het dek hebben we het wel even half open gedaan.”
De buizen zijn ’s morgens begrensd op 55 graden Celsius. Als het dan even 18,5 of 19 graden wordt, is niet erg. De WKK kan dan wel zijn uren blijven draaien.”
 
Weinig watergebruik
Met watergeven gaf hij de eerste dagen tot 4 beurtjes per dag van 100 cc. “Om een beetje in te wortelen.” Al snel bouwde hij af naar 2 beurtjes per dag. “Daar moet hij het maar mee doen. De plant verbruikt bijna niets. Dat zie je ook aan de inboeters. Daar blijft het schoteltje half vol water staan. Hij gebruikt heel weinig.”
De planten krijgen rond de 3 EC aan voeding mee, met een pH van 5,5. Dit komt redelijk overeen met de waarden in de mat.
 
Stambelasting
Van der Ploeg is naast het indraaien bezig om de tweede serie van drie oksels schoon te maken. Op het zevende oksel laat hij het eerste komkommertje komen. Hij verwacht vier stamvruchten aan te gaan houden. “Maar als het mooi weer wordt, kunnen dat er ook vijf worden, of ik houd bovenin een dubbele aan.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.