Redactie GFActueel
‘Andijvie direct onder acryl om oogst te vervroegen’

Van de groei is weinig meer over, met koude weken en weinig licht. De firma Kooijman in Ridderkerk moet er veel gas in steken om de kas op temperatuur te houden. Onder het schermdoek is het ’s nachts tussen de 3 en 6 graden Celsius. Alleen als de zon schijnt, gaat het scherm even open.
 
Weinig water
Kooijman is nu bezig met jonge andijvie poten, van het ras Ambio. Bij de start is even 10 millimeter water gegeven. Verder krijgen ze alleen op zonnige dagen even een minuut of vijf water. De grotere gewassen krijgen af en toe een paar minuutjes water om te zorgen dat ze niet slap gaan. “Net genoeg om het gewas vochtig te maken. De grond mag er niet nat van worden, anders krijg je smet en narigheid.”
 
Andijvie onder acryl
Dit jaar legt hij de andijvieplanten direct onder het acryl-doek, om de oogst te vervroegen. Niek Kooijman: “Want extra stoken is niet rendabel meer.”
Omdat eerdere ervaring met acryl op het bedrijf ontbreekt, zal aangekeken worden hoe het gewas eronder zich houdt, en wanneer het doek er weer af moet. “Tot nu toe staat het er goed op. We hebben ook een stukje open gelaten, en zien nog weinig verschil.”
Boven het beweegbare schermdoek bleef de sneeuw een beetje langer op het dek liggen. “Maar we hadden na die sneeuwbuien een paar zonnige dagen. Daardoor ging het er toch redelijk snel weer af. En met het scherm tijdelijk open, ging het van twee kanten.”
 
Paksoi houdt wat groei
De krulandijvie blijft door de weersomstandigheden momenteel erg klein. “We doen dus heel rustig aan met snijden.” Met de vlottere paksoi is ook een begin gemaakt met snijden. “Die groeien met de kou altijd nog wel wat door.”
De laatste lollo rossa is rond de kerst weggeoogst. Nu begint hij pas weer opnieuw te planten. In deze tijd is het te donker voor het rode sla-type. “Je krijgt er dan geen kleur meer op.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.