‘Lekker moment, als je werkzaamheden weer lopend kunt doen’

Bij Van Dijk bedrijven in Harmelen zijn op 28 november rode paprika’s van het ras Viper geplant. Inmiddels begint het derde oksel te bloeien. Aad van Dijk: “We liggen mooi op schema.”
De groei van het gewas gaat ook goed door. “Bijna alle werkzaamheden kunnen al weer lopend gebeuren. Dat is een lekker moment, al je van het karretje af bent.”
 
Met gewaswerkzaamheden is net begonnen met het touwtjes aanknoppen. Verder is hij bezig met een tweede rondje toppen.
De bedoeling is om rond half januari zetting toe te laten in het vierde oksel. “Maar zeker niet te vroeg. Het vierde oksel mag, het vijfde móet.”
 
Vast folie
Dankzij een combinatie van een beweegbaar doek en een vast AC-folie, heeft hij ondanks de kou nog geen concessies aan de etmaaltemperatuur hoeven doen. “Sinds twee jaar gebruiken we een vast folie. Met deze winters schieten we daarmee twee keer in de roos.”
 

Zon gemist na sneeuwdag

Vanwege het dubbele scherm heeft het wel anderhalve dag geduurd voor de sneeuw van het dek was. “De dag na de sneeuwval was een mooie zonnige dag. Die hebben wij helemaal gemist.”

Het doek is toen wel iets eerder open gegaan en bleef ook in de voornacht open liggen, om de sneeuw extra te laten dooien. “We hebben gekozen voor de geleidelijkheid. Het klimaat in de kas is ook belangrijk.”


Buffertank is beperkt

De etmaaltemperatuur schommelt rond de 19 graden Celsius. “Overdag maken we temperatuur. In de nacht is het 18 graden, met een lang voornachtje van 16 graden.”

’s Nachts moet er flink bijgestookt worden met de ketel. “Als je de buffertank buiten ziet staan, is het een enorm ding. Maar met zulk weert stelt het niets voor. Dan is zo’n buffer ineens een warmwater-belletje dat snel leeg is.”


Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.