Redactie GFActueel
‘Zorgen dat je in november al wat gewas hebt staan’

De diverse sla-types bij Paul Leenheer in Zwijndrecht staan er gezond bij. Er valt weinig blad af.
“Qua gewicht is het niet om over naar huis te schrijven, maar dat is niets nieuws voor deze periode. De gewone sla en de lollo bionda groeien nog wel wat door, maar de rossa groeit helemaal niet meer.”
 
Vroeg genoeg starten
In de planning om tegen de feestdagen voldoende product te kunnen oogsten, heeft Leenheer al rekening gehouden met de heel trage groei rond deze tijd. “Je moet zorgen dat je in november al een beetje gewas hebt staan.”
 
Sneeuw op dek
De temperatuur heeft hij een beetje terug gezet, naar 7 graden Celsius overdag en 5 graden Celsius in de nacht. De sneeuw is van het dek af. “Maar met het scherm dicht heeft er aardig wat sneeuw op gelegen.” Het scherm gaat ’s nachts onder de 6 graden Celsius dicht. Overdag loopt het bij 3 graden boven het nulpunt dicht. Er staat ook nog een regeling op lichtsom bij. “Rond 4 uur of half 5 loopt het al dicht. Je hebt toch bijna geen licht. Dan kun je beter de temperatuur vasthouden.”
 
Voorzichtig water geven
De watergift staat op een heel laag pitje. “Voor het snijden nog een broes, maar verder zo weinig mogelijk. Als je ’s morgens in het gewas komt, is het nog drijfnat. Pas als je een échte droge vorstperiode krijgt, dan kun je weer wat meer doen met watergeven.”
 
Lichte sla
De sla-types staan geplant op 16 of 17 planten per vierkante meter. De gewone sla op 19 per vierkante meter. Hij heeft een beetje Wiske, maar het merendeel is Abeba. “Die laatste is puur voor de lichtere sla. We moeten die vooral als 24-ers leveren.”
Plagen en ziektes vormen in deze periode geen probleem. “We blijven wel de standaard meeldauwbestrijding consequent aanhouden. Daarbij zijn we Switch in plaats van Rizolex gaan spuiten.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.