Redactie GFActueel
'Goed doorspoelen voordat je van peper naar andijvie overschakelt’

Stan Claasen in Dorst heeft het pepergewas naar beneden gesneden, zodat het versnipperd kan worden. In week 51 heeft hij de laatste kleine pepertjes uit het gewas geplukt, hoewel de kwaliteit nog steeds goed was. Maar prijstechnisch was het niet interessant om nog langer door te gaan. “Het begon te hard te vriezen, terwijl de prijzen voor het einde van de teelt te laag waren.”
 
Groen oogsten
Bij de laatste oogsten is alles er groen afgehaald. Vanaf eind september schakel je al langzaam over naar groen plukken. De bonte pepers kleuren vanaf die tijd zo moeilijk door, dat je eind december de groene en rode tegelijkertijd kunt plukken.”
 
Grond vochtig maken
Waar de pepers stonden, gaat er in januari weer andijvie de grond in. Dat vraagt de nodige voorbereiding. “De overgang van andijvie naar peper gaat altijd vanzelf. Maar van peper naar andijvie moet je eerst veel water geven. Anders zie je vier baantjes waar de grond mooi nat is, omdat daar de druppelleiding bij de pepers heeft gelegen, en blijft de rest van de andijvie te droog.
We spoelen 10 uur om het vocht in de grond egaal te krijgen. Doe je het iets te weinig, dan zie je gelijk banen.”
 
Restant Keran
In het voorjaar gebruikt hij als ras Ambio. De Chantal gaat er tussen Kerst en Oud en Nieuw uit. Hij had ook nog 2.500 vierkante meter van het winterras Keran, hoewel daar geen zaad meer van verkrijgbaar is. “Maar vorig jaar had ik wat te veel zaad besteld. Toen heb ik een deel raapstelen gezet, in plaats van andijvie. Dat andijvie-zaad lag dus nog bij de plantenkweker.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.