Redactie GFActueel
‘Het was toch moeilijk om Komeett generatief te krijgen’

Teun Varekamp in `s Gravenzande is op 15 december begonnen met de oogst van de grove trostomaten van het ras Komeett. Hij plantte op 12 en 13 oktober  geënt-getopte planten op 6,25 hectare onder 12.500 lux groeilicht. “De eerste tros is grof geworden, met vijf vruchten van 180 gram
en hij is erg mooi van kwaliteit. De tweede tros wordt al lichter met vruchten van 140 tot 150 gram.”
 
Zacht weer, zacht gewas
Door het aanhoudende zachte weer viel het nog niet mee om het gewas generatief te krijgen. “Die zuidwesten wind gaf veel vegetatie. Pas met de oostenwind hebben we een harder gewas gekregen met sterkere trossen.” De plantdichtheid is 2,8 planten per vierkante meter en gaat uiteindelijk naar 4,2. De eerste drie trossen zijn op 5 gesnoeid, de volgende op 4 en tros 8 en 9 weer op 5. “We proberen zo de aanmaak op 10 vruchten per vierkante meter per week te houden.”
 
Sneeuw snel gesmolten
Varekamp belicht nu volle bak. Om 23 uur gaat de helft van de lampen aan onder het 99 procent lichtwerend schermdoek. Om middernacht gaat de andere helft aan en de lampen gaan pas om 17 uur weer uit. Na een voornacht van 16,5 graden wordt in de belichte nanacht een temperatuur van 18,5 graden aangehouden. De dagtemperatuur van 21 graden wordt om 13 uur bereikt en mag op licht nog een graadje stijgen. Het pak sneeuw op het dek was bij deze temperaturen snel gesmolten. In de onbelichte kas met vast folie en een open beweegbare scherm duurde het een dag langer. Daar waren ook vier ruiten bezweken onder de sneeuwlast.
 
Blad wordt harder
De watergift start om 1.30 uur. In de belichte nacht worden tot 5 uur drie druppelbeurten van 150 millimeter per vierkante meter gegeven. “Vlak voor het scherm open geven we geen water om vochtschokken in de kop te voorkomen. Als door de kouval de verdamping uit de kop wegvalt ben je zo de kleur van je plant kwijt wanneer de wortels veel vocht naar boven duwen. Daardoor kun je later bladrandjes krijgen.”  Het is niet helemaal gelukt bladrandjes te voorkomen, maar het valt mee. “Het blad wordt harder en de bladrandjes drogen allemaal mooi op.”  De laatste druppelbeurt geeft hij om 14.30 uur.
 
Stipjes wit
Varekamp is al vroeg begonnen met het inzetten van Encarsia. Hij ziet nu een lichte toename van wittevlieg, maar ook van geparasiteerde poppen. Deze week begint hij ook met Macrolophus uitzetten. Rupsen heeft hij nog niet gezien dit jaar. “Vorig jaar hadden we ze er al vroeg inzitten. We hebben nu voorbehoedend gespoten.” Nadat de eerste stipjes waren gevonden, heeft hij tegen het wit gespoten, met Enzicur. Bovendien staan de zwavelpotjes iedere nacht 7 uur aan. “We willen eerst het wit goed bestrijden. Een negatief effect op de opbouw van de biologie hebben we nog niet gezien.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.