Redactie GFActueel
‘Met schoteltjes hoop ik de plant generatief te houden’

Pieter de Vogel was de laatste dagen voor Kerstmis druk bezig met het planten van de middeltrostomaten. Hij heeft na twee jaar proefvakjes er nu voor gekozen volledig over te schakelen op het ras Bocati (Vitalis-Enza) voor de 6500 vierkante meter tomaten. Ze zijn 1-op-1 geënt op Maxifort.
 
Beheersen
Hij heeft de planten voor het eerst op schoteltjes gezet. “Ik wil ze beheersen tot de tweede tros bloeit. Dat is hard nodig als je zo vroeg plant. Met schoteltjes lukt het veel beter de plant dun en generatief te houden. Vorig jaar plantte ik half januari en kwam de eerste tros er nog redelijk uit. Maar daarna kreeg je toch een vette plant die gevoelig wordt voor Botrytis. In de proeven zag ik dat Bocato nog vegetatiever groeit als je die vroeg plant en snel Botrytis kan krijgen.”
 
Meer nalopen
Het planten op schoteltjes betekent wel meer naloopwerk. “Er zal er best wel eens een droog komen staan. Met weegschalen kun je wel gaan controleren, maar dan weet je nog niet of het goed gaat. Ik ga wel een paar keer per dag rondlopen. Dat kost veel tijd maar ik hoop er in de rest van de teelt voordeel van te hebben.”
Het afgeleverde plantmateriaal zag er mooi uit. “Hij steekt net boven het stokje van 30 centimeter uit en het eerste trosje zit op het negende blad.” De plantafstand is 50 centimeter en straks wordt op iedere drie planten een extra stengel aangehouden.
 
Rustig stoken
De eerste paar dagen ligt het beweegbare scherm dicht en stookt De Vogel 19 graden vlak met een maximum buis van 55 graden. “Mijn voorlichter moet nog langs komen maar de stooktemperatuur zal wel snel naar 17 graden in de nacht en 18 graden overdag gaan.”
 
Redelijk rustig
De paprika (rassen Spider en Chelsea) worden op 4 januari geplant en de komkommers (ras Aviance) volgen half januari. De afdelingen liggen nagenoeg klaar om te planten. Het zal tijdens de feestdagen daarom redelijk rustig zijn.  Nadat de tomaten aan het touw zijn gezet. “Maar de maandag na Kerst moeten de tomaten wel als een speer aangebonden worden en hangen we ook gele vangplaten op.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.