9 reacties

Redactie GFActueel
Er is gewoonweg niets verdiend het afgelopen jaar, hoe moet dat verder?

Het eind van het jaar is in zicht, wij hebben ondertussen de balans opgemaakt en kunnen de streep bijna trekken. Ik zou iedereen gelijk de vraag willen stellen: “Enneh, hebbie nog wat verdiend dit jaar?” Geheid, dat het antwoord zal zijn: “Heb ’t wel verdiend, maar ’t alleen nie gekrege!”

Financiële wantoestand
We lezen en horen overal van de financiële wantoestand in de tuinbouw. Er is gewoonweg niets verdiend het afgelopen jaar en hoe moet dat verder? Hoe vinden we weer balans en evenwicht om deze klap te boven te komen?

Moraal hoog houden
Ik denk dat ons slechts rest om wegen te blijven zoeken en te vinden om niet simpelweg alleen de crisis te overleven, om niet alleen de moraal hoog te houden, maar ook door middel van vergaande samenwerking het tij te keren en zo de balans tussen producent en consument zo snel mogelijk  te herstellen.

Spanjaarden
Uiteindelijk hebben wij, als producent het product het eerst in handen en daarmee in principe ook de macht er mee te doen wat we willen. Dan bedoel ik niet alleen door middel van afspraken om het product bij te lage prijsvorming te storten, zo de Spanjaarden willen, maar ook het tegen maatschappelijk verantwoorde prijzen in de markt te zetten. En als er lieden zijn, die een fatsoenlijke prijsvorming voor zowel consument als producent willen torpederen, dan zullen we moeten zorgen de macht over ons product te behouden.

Balans nodig
Wat we daar voor nodig hebben is balans. Elkaar vinden in prijsvorming dmv samenwerking.  Gesprekken aangaan met de supermarkt, de handel en niet te vergeten elkaar! Als er snel niet iets verandert de komende tijd, dan kan het nieuwe seizoen voor velen wel eens als verloren worden beschouwd.

Prettige feestdagen en een gezond, voorspoedig en wijs Nieuwjaar gewenst!


Laatste reacties

 • no-profile-image

  oostlander

  Het probleem analyseren en vertellen waar volgens jouw het probleem zit hebben we niet zoveel aan het is gewoon een open deur die je intrapt piet, maar waar ligt het volgens jou nou aan dat die samenwerking maar niet wil lukken.

 • no-profile-image

  peter olsthoorn pothos

  de nood is nog niet hoog genoeg , daarom preveleert het persoonlijk belang boven het zakelijk belang. degene die nu initiatieven neemt om samenwerking te zoeken en ook daar iets mee te doen , zijn de overwinnaars , maar die vinden dat niet in een boekje of vakblad . neem zelf het initiatief tot het organiseren van samenwerkingen en neem van mij aan de markt wordt volgend jaar echt niet beter , want het areaal is alleen maar groter geworden en de problemen die we allemaal kennen zijn niet opgelost en worden ook niet opgelost als er centraal niet iets geregeld gaat worden en de sleutel hiervoor ligt bij de rabo .
  er zal de komende jaren echt geinnoveerd moeten worden en nu eens niet op teeltgebied , maar op markening gebied en daarbij denk ik dat we nu eens niet naar onze voormannen moeten luisteren , maar echt eens moeten leren en zien hoe een markt werkt en hoe je daar een aandeel in kan verwerven , zodat je regie kan gaan voeren , want daar ligt volgens mij het echte antwoord, regie gaan voeren over onze producten . we zijn wereldwijd toonaangevend voor onze kennis in de tuinbouw , maar we zijn "tobbers "als het op marketing en vernieuwing aankomt . over 5 jaar staat er een nieuwe nederlandse tuinbouw met kwekers die regie voeren over hun producten tot aan de consument. en helaas denk ik dat er in die tussentijd veel tuinders ander werk hebben , want dat veranderd niet , er blijft werk zat alleen de rol die je daarin speelt is afhankelijk wat jezelf dhet komend jaar gaat "ondernemen "'

 • no-profile-image

  Ard Andijvie

  Piet
  Oeff… Inderdaad een open deur wat je artikel betreft.
  Maar daarom niet minder waar. Toch een vraag. Geef nou eens èèn voorbeeld waar samenwerking wel een geheid succes is geworden. Het is al moeilijk genoeg om twee of drie partijen op een lijn te krijgen. Laat staan een heel leger kwekers waarvan de een het nog beter weet dan de ander. Het is zo als het nu is, gewoon gigantisch uit de hand gelopen. Onze Rabo heeft als een BLIND paard de meest idiote plannen goed gekeurd en laat deze bedrijven nu tegen een woekerrente geld lenen om nog een jaar door te gaan . En dan…… Ik ben bang dat er gewoon veel te veel handel is. Koopkracht is duidelijk minder (zie alleen al het grote aantal nieuwe werklozen in Nederland) Kortom de markt gaat zijn werking doen en die uitkomst kon wel eens triester zijn dan de meeste van ons zich nu nog voorstellen.

 • no-profile-image

  kustlander

  Van een open deur is al lang geen sprake meer,, het is inmiddels een oude koe.
  Maar Piet, jij zit je halve tuindersleven in de radijs. Hoever ben jijzelf gevorderd in de samenwerking met die paar andere radijstelers in Nederland? En heb jij enige hoop dat jij met een evt NL radijsblok de handel kan (be)dwingen. Jij weet wel beter!! Op het moment dat er schaartste in de markt is( en de prijs stijgt) worden de koelcellen leeg gereden met baggerspul of "mag" marokko de markt weel volproppen. In 2013 stoppen met GMO en direct alle WKK 's bij het oud ijzer en iedereen gaat weer vraaggericht produceren. Niks geen produktvreemde geldstromen. Er is te veel eten voor te weinig mondjes. De banken hadden dit jaar al keihard in moeten grijpen en niet tegen beter weten in de zwakke bedrijven in leven houden terwijl ze weten dat ze in 2010 toch sneuvelen. Het is dieptriest maar volgend jaar zal de klap veel groter zijn. Het europese aanbod zal door keiharde sanering moeten krimpen en dat zal de komende jaren veel pijn doen, terug naar af en op zoek naar nieuwe of grotere mondjes!!

 • no-profile-image

  hen westland

  Of samenwerking dé oplossing is weet ik niet, wel wat deze blokkeert. Namelijk men is te veel aan het eigen cluppie gehecht; één ding is zeker, er is niet één telersvereniging echt met z'n tijd mee gegaan. We worden allemaal overulled door de inkoopmacht van de supermarkten.
  Dus wat dat betreft kunnen de huidige telersverenigingen probleemloos worden opgeheven. Tijd voor een antwoord op de situatie van 2010. En allemaal nog de beste wensen!

 • no-profile-image

  oostlander

  Let maar eens op we klooien net zo lang door tot dat de meest hardnekkige tegenstanders van de Klok eindelijk om zijn. De eerste tekenen zijn er al!
  Waar blijven de architecten t.w. Cees Veerman en consorte die ons zorgvuldig opgebouwde systeem binnen no time om zeep geholpen hebben.
  Een goeie architect kent zijn bouwwerk en probeert verbeteringen aan te brengen voordat de boel instort.

 • no-profile-image

  Richard

  reaguurder kustlander slaat de spijker op zijn kop.

 • no-profile-image

  van wijk van wijk

  samenwerken als een cooperatie, samen inkopen samen financieren samen verkopen samen samen samen. en dan? samen saneren samen failliet.
  Al jaren gaan al onze cooperatie samen en nu moeten we opnieuw beginnen met samenwerken....
  Of ik begrijp het niet (meest voor de hand liggend) of er wordt gewoon te veel geproduceerd, en dan is er maar 1 oplossing en dat weten we allemaal.!!!
  Ik hoop dat ik mag blijven....
  Allemaal een gezond 2010 succes en dat hebben we nodig.

 • no-profile-image

  Limburger

  @ Van Wijk van Wijk: Je snapt het inderdaad niet helemaal: onze cooperatie is er al een hele tijd niet meer. Daarvoor ging het goed: de veiling
  Samen inkopen mag als het je voordeel oplevert, maar is een ondernemerskeuze. Samen financieren zou ik niet doen, lijkt me niet slim maar ga ik nu niet op in.
  Samen verkopen is heel slim:
  1. Je klant is veel groter dan jou en je hebt teveel concurrenten
  2. 125 jaar geleden hadden we hetzelfde probleem. Waarom het wiel opnieuw uitvinden. Het enige verschil was dat het speelveld regionaal in Nederland was en nu Europees, en dat de handelaren die toen de tuinders verdeelden een stuk kleiner waren dan nu... maar het probleem is identiek...

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.