Redactie GFActueel
‘Zo veel mogelijk met temperatuur rijp maken’

Er hangen nog drie trossen aan het gewas van de zomerteelt tomaat bij Dirk de Wit in Duffel. De vruchten zijn grof genoeg. “Er gaan 8 trossen in een kist.”
Om ook de laatste tomaten grof te kunnen oogsten, gaat hij de temperatuur richting Kerst langzaam aan optrekken. “We willen zoveel mogelijk rijp maken met temperatuur.” Nu staat er nog een nachttemperatuur van 14 graden Celsius ingesteld, met een dagtemperatuur van 15 graden Celsius.
 
Nog krachtig gewas
De planten staan er nog goed op. “Er zitten grote scheuten op. Dat is een teken dat er nog power in zit. Maar nu met dit weer, wat zon, wat vochtiger overdag en met koudere nachten, begint er toch wat slijt op te komen.”
 
Virus
Van plagen heeft deze teelt geen last. “Geen rupsen, geen wittevlieg.” Wel is de hele teelt Pepinomozaïekvirus redelijk hardnekkig geweest. De ‘pepino’ stak de kop op, ondanks dat ook vorig jaar heel nauwkeurig was schoongemaakt. Onduidelijk blijft of er toch wat achtergebleven was, of dat er naderhand een nieuwe besmetting het bedrijf binnen is gekomen.
Al vroeg zat het in een hoek van het bedrijf, waarna het zich langzamerhand uitbreidde. Nu hij de laatste trossen bijna afgesneden heeft, is het virus inmiddels over de hele tuin heen verspreid. “Het heeft zich tegen de looprichting in verplaatst. Ik hoop dat we er bij het komende afrijpen geen last meer van krijgen. Het gaat toch nog om heel wat gewicht dat er af moet komen.”
 
Grondige schoonmaak
Rond 20 januari moet er geruimd worden, om plaatst te maken voor de courgetteteelt. Tijdens de teeltwisseling gaat hij heel grondig schoonmaken, en alles in het werk stellen om te proberen het virus kwijt te raken. “Alle emmers worden gestoomd. Er gaat nieuwe kokos in. We vernieuwen zoveel mogelijk.” De druppelslangen zijn aan vervanging toe, wat ook meehelpt om straks zo schoon mogelijk met de nieuwe teelt te beginnen. De kas wordt in de laatste fase van de hygiëne-maatregelen goed ontsmet.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.