Redactie GFActueel
‘Rekening houden met mineervlieg bij ruimen tuinen’

De radijs bij Peter van Heijningen in Monster groeit goed. “We liggen een beetje op schema. De groei is nu rustig.” Hij maakt ook geen haast om te bossen. “De afzet verloopt niet echt soepel. Het is ook wel gebruikelijk dat er begin december wat terugval is. Italië is aan de markt en daar hebben nu last van. Maar nu zou de prijs toch wat aan moeten gaan trekken.”
Het wachten is op een toenemende vraag voor de kerst, die nu echter nog niet merkbaar is. “We hebben nu het ras Famox staan. Daar kun je even mee wachten. Tot nu toe hebben we Donar gebost. Dat ging wel vrij snel.”
 
Alert op meeldauw
Het gewas staat er gezond op. “Door de zachte maand november stonden een paar zaaisels van rond begin november wel wat hoog op de poot.” Ziektes of plagen vormen geen probleem. “Het is wel standaard dat je de meeldauw rond deze tijd goed in de gaten moet houden.”Er is eenmalig preventief met Previcur gespoten.
 
Grotere druk mineervlieg
Eerder is ook preventief een bespuiting uitgevoerd tegen mineervlieg. “Daar zijn we nu weer mee gestopt. Maar toen werden er in de omgeving nogal wat tuinen met tomaten geruimd. Daar moet je toch rekening mee houden.” Wittevlieg is in de radijsteelt geen probleem, maar het was wel een signaal dat die tijdens het ruimen van nabijgelegen bedrijven binnen kwam. “Je zag ze tussen de radijs dwarrelen.”
Sowieso viel op dat de druk van de mineervlieg dit jaar beduidend groter was dan de jaren daarvoor.
 
Stoken met minimumbuis
De nachttemperatuur probeert hij in een periode met wat vorst op 4 graden Celsius te houden. “We werken heel veel met minimumbuizen, en gaan een beetje mee met het weer. Ik probeer de temperaturen een beetje vlak te houden. Het gas is te duur, en de radijsprijzen te laag, om bijvoorbeeld in te stellen dat je ’s morgens een temperatuur van 10 graden bereikt wil hebben. Het is niet rendabel om veel te stoken.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.