Redactie GFActueel
‘We hebben de eerste tros er helemaal uitgehaald.’

Michel de Winter in Hoek van Holland heeft op 4 december geplant, een paar dagen eerder dan gepland, omdat de planten sneller gegroeid waren. Hij heeft dit jaar gekozen voor het middeltrostomatenras Mecano in plaats van de grovere Doloress. “De hoofdreden is bedrijfszekerder telen met virus. Daar heb je met grovere rassen toch eerder last van.” De planten zijn geënt op Maxifort en op het tweede blad getopt. “We hebben een hele mooie plant gekregen met veel snelheid. Maar we hebben besloten de eerste tros er helemaal uit te halen. Hij kwam al op het zesde blad en dat is nu natuurlijk veel te vroeg. Bovendien was de troskwaliteit ook niet goed.” Rond oud jaar zal de tweede tros waarschijnlijk bloeien. “Die ziet er al mooi uit dus kan hij meteen op 5 gesnoeid worden.”

Rechtstreeks op de mat
De planten zijn met een dichtheid van bijna 2 stengels per vierkante meter rechtstreeks op de mat gezet. “Zo krijg je een gelijkmatige weggroei. Ik wil voorkomen dat we hem op het gat moeten zetten als de tweede tros die we aanhouden gaat bloeien. Want tegen die tijd, half januari, krijg je gauw een te vette plant.” Om de planten nu goed te beheersen brengt De Winter het watergehalte van de mat systematisch terug. “Ik wil per week 6 procent interen zodat het gehalte rond nieuwjaar 65 procent is.” De matten zijn volgedruppeld met een ec van 4 en de druppel-ec is nu 3,5. Het stookregime is sterk generatief gekozen. De voornacht was tot nu toe 16 graden, de nachttemperatuur (van 23 tot 9 uur) staat op 18 graden en tussen 13 en 17 uur werd 23 graden aangehouden. Nadat de eerste tros is verwijderd wordt de voornacht verder verlaagd naar 14 graden en de nanacht naar 17 graden. Een dubbel schermdoek gebruikt De Winter niet. “We hebben nog een nieuw beweegbaar doek en bij zo’n plantdatum past een vast scherm ook minder goed.”

Strategie en inzetschema's
De strategie en de inzetschema’s voor de gewasbescherming liggen al vast. “We gaan voor maximaal biologisch en zetten in ongeacht of we al wittevlieg hebben.” Hij overweegt nog wel een cyclus Vertimec te spuiten tegen de mineervlieg die al gesignaleerd is. “We doen het liever niet omdat je dan 6 weken moet wachten voor je kunt gaan inzetten.” Omdat hij geen meeldauwtolerant ras meer teelt, heeft hij op iedere 700 vierkante meter een zwavelpotje opgehangen die nu al iedere nacht 5 uur aanstaan. “We leggen nu een laagje op de plant, zodat we straks minder hoeven te zwavelen als we de biologie gaan inzetten. Dat bevordert de opbouw van de populaties.”

Plantdichtheid verdubbelen
Deze week wordt voor het eerst een rondje gedraaid, de stokjes weggehaald en de eerste tros verwijderd. Dit seizoen wil De Winter in een keer de plantdichtheid verdubbelen. “Vorig jaar deden de we het in drie keer en dat gaf veel te veel ongelijkheid in het gewas.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.