‘In een jaar met slechte prijzen kun je er geen probleem met virusaantasting bij hebben’

De eerste kas voor teelt van rode paprika staat er sinds gisteren bij Guido Quirijnen in Merksplas alweer 10 dagen in. “Een 35-daags plantje. Die is iets goedkoper en ik doe het voor de warmteverdeling van de wkk. Dus eerst deze 3 hectare planten, dan komende vrijdag (18 december) 2 hectare oranje en in januari de laatste 2 hectare gele. Zo trek je het voor de wkk goed uit elkaar, zonder piek in de warmtevraag, hoewel die in januari dan natuurlijk wel hoog is. Op de eerste 3 hectare kan ik de wkk-warmte ten volle benutten, waarbij ook wat warmte gaat naar de tweede kas en een beetje naar de derde die toch vorstvrij moet blijven. Met de tweede kas moet de ketel erbij. De 2MW van de wkk is te klein om alles te verwarmen.”
Zijn paprika stookte hij de eerste dag 21 graden, tot de 5e dag 22 graden en daarna 23 graden. “Dag en nacht. Dat hou ik nog even zo, maar met deze temperatuur - vannacht was het min 6 graden - gaat de temperatuur daar met 21 graden iets onderdoor, ondanks het dubbele scherm erboven. Heel erg hoeft dat niet te zijn, want de plant krijgt toch ook de stralingswarmte van de buis van 50 graden.”
De kas van 2 hectare voor de vrijdag te planten Orange Glory houdt hij nu op 15 graden en vrijdag gaat die naar 20 graden. “De mat ligt vol en die mag warmer worden.”

Gekozen voor Friendly
Voor de afdeling rode paprika koos hij voor het ras Friendly. “Bij het planten hebben we de kleinste plantjes er tussenuit gelaten. Deze week gaan we er nog een keer door om te kijken of iemand een minder goede plant over het hoofd heeft gezien. We halen alleen nog een echte afwijker er uit, want het verschil met de reserveplanten die op het pad staan begint toch groot te worden. Als je 14 dagen later zou planten heb je dit niet, omdat de plantenkweker dan zelf al kan zien welke planten niet goed zijn. Ik heb niet geteld hoeveel planten ik heb moeten verwisselen. Ik heb zo’n 4 tot 5 procent overbeleverd gekregen, maar dat is ruimschots voldoende.”
“Met Viper zijn we nog nooit zo hoog in productie geweest, net als met Yellow Glory. Fantasy deed het in productie wat minder dan Viper. Om die reden hebben we die laten vallen. Bij Viper twijfelen we een beetje over de kwaliteit en houdbaarheid. Bovendien is Tm3-resistentie belangrijk. Had Viper die gehad, dan had ik hem nog wel gehouden. Nu koos ik voor Friendly omdat die de productie van Viper evenaarde en vanwege de iets betere houdbaarheid en Tm3. In een jaar met slechte prijzen kun je er geen probleem met virusaantasting bij hebben. In Friendly moet je wel net iets meer groei houden, want wordt hij generatief dan krijg je gemakkelijk dingen als een schapenkop erin. Daar zal ik aan moeten werken, dat hij met voldoende groei naar de zomer gaat.”

Stokje erbij
De planten liet hij afleveren met een stokje erbij. “We hebben ze na een week geclipt. Dat kostte zo’n 20 uur per hectare. Dat viel wel mee. Nu kun je met aanknopen wat langer wachten. Anders zouden ze al gemakkelijk omvallen, waardoor je weer meer werk hebt. Nu kun je dat op het juiste moment doen. Die 20 uur van het clippen verdienen we straks bij het aanbinden weer terug.”
Watergeven deed hij in het begin om de dag. Na 5 dagen schakelde hij naar een beurt per dag van 130 cc en een ec van 2,8. Het water kan hij niet voorverwarmen. “Bij zo’n kleine beurt zit die 130 cc in de slang, waardoor het water tijd heeft om op te warmen.”
De eerstvolgende klus in de rode paprika komt over een dag of 10, wanneer de planten op 4 stengels worden gezet.
Yellow Glory plant hij 8 januari. “Die kas zijn ze nu een nieuw profiel in aan het rijden. Dat lag er 10 jaar in. Nu komt er nieuwe folie in, nieuwe druppelslang en een nieuwe drainafvoer, zodat we er weer een hele tijd tegenaan kunnen.”
Voor komend seizoen hoopt Quirijnen op een zelfde productie als dit jaar. “Maar dan met betere prijzen.”

Bron:  GFactueel  -  Auteur: Theo Brakeboer

Of registreer je om te kunnen reageren.