Redactie GFActueel
‘Ze hebben goed kunnen uitdikken’

De eerste twee trossen van de herfsttomatenteelt bij Teun Penning in Dongen zijn er bijna af. Het weer heeft meegezeten. “Ook de bovenste tros is mooi grof. Ze hebben goed uit kunnen dikken. We hebben veel licht gehad, en we hebben de temperatuur mee gehad.”
Hoewel hij tevreden is over de vruchtontwikkeling, blijft het ras Grandella, waaraan hij vanwege de afzet in Belgie gebonden is, wat lastiger te telen. “De plant wordt eigenlijk te lang. Je moet altijd moeite doen om hem onder de gewasdraad te krijgen, bijvoorbeeld met schuin aanbinden.”
 
Tomaat past in teeltstrategie
Drie jaar geleden is hij begonnen met herfsttomaten vanwege virusproblemen in de komkommerteelt. Dit jaar is de virusdruk vrijwel nihil, maar hij blijft de tomaten in het teeltplan opnemen. “Er staat een WKK die draait, en je hebt in de winterperiode wat te doen.”
Rond 28 januari gaat hij weer komkommers planten.
 
Temperatuur iets optrekken
Begin week 51 stonden de temperaturen ingesteld op 13 graden Celsius in de nacht en overdag een paar uurtjes 18 graden Celsius. “We willen dat nu weer een beetje gaan optrekken, om naar een etmaaltemperatuur van rond de 16 graden te gaan.”
Met een minimumbuis van 45 graden Celsius overdag en eventueel wat makkelijker luchten, houdt hij de luchtvochtigheid in de hand. “We zien weinig tot geen Botrytis.”
De watergiften is hij aan het afbouwen. “Nog twee beurtjes van 200 cc.. Drain realiseren hoeft niet meer.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.