laatste update:15 dec 2009

Redactie GFActueel
‘Fusarium baart ons wel zorgen’

Bij de gebroeders Verbeek in Velden staat alles in het teken van de teeltwisseling. Het stomen van ongeveer de helft van de grond (ruim 4 hectare) nam zo’n twee weken dag en nacht in beslag en is net achter de rug. “We besteden dat altijd bijna helemaal uit. Maar we houden wel zelf de controle op het werk, de temperatuur onder het zeil en de werking van de afzuiginstallatie. Je hebt er eigenlijk best nog veel werk aan”, zei Fons Verbeek eind vorige week. Hij stoomt voornamelijk tegen aaltjes. Gemiddeld hebben de zeilen 7 tot 8 uur bol gestaan. “Het is ook altijd een hele organisatie die je dagelijks moet bijsturen. Want met al die stoomleidingen valt het niet mee nog iets anders te doen in de kas.”

Stomen
Alleen in de gestoomde afdelingen zijn de pijpen opgehangen. Na het stomen wordt de grond nog een keer bewerkt en geëgaliseerd. Daarna wordt volvelds compost gestrooid en worden paden gewalst. In de ongestoomde afdelingen wordt de compost met de buisrailwagens uitgereden op de plantbedden. “We hebben daar alle paprikabladeren opgeruimd. Bij een routinecontrole heeft Blgg op twee tuinen Fusarium gevonden. Dat baart ons wel zorgen. We hadden dat niet verwacht omdat we al jaren Trichoderma gebruiken. De plantenkweker giet het al op de potten. Wij herhalen dat net na het planten en dienen het door het jaar heen nog drie toe via de regenleiding.” Komend jaar wil Verbeek proefjes aanleggen om de ontwikkeling van Trichoderma en Fusarium te volgen.

Planten
Het planten begint begin januari met de op Big Power geënte tomaten (ras Capricia) en cocktailtomaten (ras Vienna). Daarna volgen gele paprika (Derby en waarschijnlijk Chelsea) en rode paprika (Spider). Tenslotte worden de komkommers (ras Armada) gepoot. De komkommers en paprika’s komen op de gestoomde grond te staan. Vlak voor het planten wordt er folie ingetrokken onder het beweegbare scherm. “Je kunt met zo’n foliescherm in het begin van de teelt beter sturen.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.