1 reactielaatste update:14 dec 2009

‘Slappe kopjes zorgen voor valse start’

Afgelopen dinsdag heeft Wim Hooymans geplant: precies volgens hetzelfde teeltschema als vorig jaar. Het ras Growdena is voor een derde 1-op-1 geënt op Maxifort (duopot midden op de substraatmat) en voor tweederde ongeënt (aan de twee uiteinden van de mat). “We hebben vorig seizoen een hele goede productie en kwaliteit gehad. Maar deze teelt begint niet goed. Binnen 4 uur na het planten van de eerste twee vrachten lieten een flink aantal van de geënte platen hun kopje hangen (zie foto onderaan dit bericht). Het lijkt alsof ze net onder de kop vocht te kort hebben. De planten zijn donkerder van kleur en staan minder fris. In al die jaren dat ik tomaten teel, en dat zijn er heel wat, heb ik dit nog nooit gezien.”
 
Slappe geënte planten
Opvallend is dat het verschijnsel alleen voorkomt bij de geënte planten en dan veel erger in de planten die in de eerste vrachtwagen van de dag zaten. De vertegenwoordiger van de plantenkweker zei dat die planten de avond tevoren al zijn ingepakt, maar dat levert normaal gesproken nooit problemen op. “Ik heb een lange teeltwisseling gehad, mijn kas is niet uitgespoten met rare middelen en de CO2-dosering staat nog uit. Ik heb het idee dat er bij de plantenkweker een gevoeligheid in de planten is gekomen die er bij de overgang naar de teeltruimte uitgekomen is.”
De plantenkweker is meteen op bezoek gekomen en doet nu zijn best de problemen op te lossen. “Waarschijnlijk zijn er genoeg planten om mee in te boeten. Dat het misschien geënt-getopte planten worden is niet zo erg. We zorgen er in ieder geval voor dat de ingeboete planten bij elkaar komen te staan.”
 
Verloop in perforaties
Hooymans heeft een vast scherm onder het beweegbare scherm. “Een temperatuur van 20-21 graden en een RV van 60-70 procent is redelijk ideaal, zou je zeggen.”
Hij houdt de dag-en nachttemperatuur een graadje lager dan normaal (20/19 oC) en hoopt dat zoveel mogelijk planten herstellen. “Op woensdag ga ik de ergste inboeten, voorzover ik genoeg planten heb en ik hoop dat we met de plantenkweker en zaadfirma de oorzaak kunnen achterhalen.”
Het vaste foliescherm heeft als basis perforaties op 10 bij 10 centimeter, maar naar de gevel toe drie tralies van 5 meter minder:aflopend van 20x20 naar 20x30 en 30x30 centimeter. “Vorig jaar had ik alleen de laatste baan minder perforaties, maar ondanks de aparte gevelverwarming en luchting waren er toch klimaatverschillen.”
 
Vangplaten

Deze week hangt hij de gele vangplaten nog op. “Ik verwacht er weinig wittevlieg op aan te treffen, want we hebben alles de deur uitgedaan, gefogd met formaline en gespoten met Jet-5. Maar op het eind van de vorige teelt is wittevlieg nog behoorlijk geëxplodeerd nadat we met Carex en Nomold hadden gespoten. Daardoor waren de laatste tomaten toch wel eens vet. Dat is het enige smetje op die teelt.”

 

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  de Erp B.V.

  Een dag al geladen is slecht.
  Hoe hoog was de pottemp van de potten?
  Ik denk zeer laag. misschien 12 of 13 graden celcius.
  Dan komt de plant in een grote overgang, in de kas, en als de temperatuur van de pot niet hoog is ,wordt de kop donker.
  Ook in kassen waar de nacht koud is ,of waar niet voldoende temperatuur wordt gehouden worden planten donker en aan de
  onderkant rood.
  Ook al omdat het geente zijn wordt meestal in het beging al wat lagere temperatuur aangehouden,bij de onderstammen om deze stevig genoeg te krijgen.
  Ik denk maar kan het zo niet zien, dat de overgang, en het vroeg in de vrachtwagen zetten de oorzaak kan zijn.
  Daarom toch voorzichtig beginnen, en zo vlak mogelijk stoken,in het begin even laten wennen,maar daarna dag nacht 18graden C
  En dag 20graden C .Men moet een gewas maken, met wortels anders kun je later niet veel.

Of registreer je om te kunnen reageren.