Redactie GFActueel
‘Groeibuis erin voor minder koude kop’

Peter Nouws in Wouwse Plantage heeft het flink druk met de teeltwisseling. Door een extra tijd kostende verandering in het verwarmingssysteem, de aanleg van een groeibuis om de kop desgewenst minder koud te laten worden, moeten de resterende werkzaamheden in kortere tijd uitgevoerd worden. “Zoals matten leggen, een gevelscherm erin, en een vast AC-folie trekken. Op anderhalve week tijd moet het allemaal gebeuren.”
Daarbij is het de kunst om vuile en schone gedeeltes goed gescheiden te houden bij de hygiëne-maatregelen, met de combinatie van een kas waar al loopfolie wordt gelegd en een afdeling waar nog aan de verwarming wordt gelast.
 
Grondig reinigen na virus
Vanwege enige virusaantasting in de vorige teelt, is er grondig schoongemaakt. “Het drainsysteem, de druppelleidingen en de buisrailsteunen, dat zijn de zwakste plekken bij het schoonmaken.” De steunen zijn allemaal afgebrand. Druppelleidingen zijn twee keer afgepoetst, zodat er geen restanten van besmet materiaal vanaf kunnen vallen op de nieuwe matten.
 
Beetje ouderwets
De nieuwe teelt start half december, met een 23-daagse plant. “Een ‘beetje ouderwets’, net als vroeger. Maar met mijn contract moet ik de vastgelegde hoeveelheid gas toch betalen, ook als ik die niet afneem. En als je de planten langer bij de plantenkweker zou laten staan, dan worden ze duurder. Want ook daar moet er gas in.”
Als ras komt er Venice te staan. “Gewoon recht op en neer. We gaan dit jaar geen proeven doen.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.