Redactie GFActueel
‘Zacht weer geeft ook zachtere kroppen’

“Het is een hele tijd zacht weer geweest. Alles ligt voor op schema.” Gert-Jan Boon in ‘s-Gravenzande snijdt nu sla die pas op stond voor oogsten in de kerstweek. “We hebben van de zomer ook alle grond gestoomd. Dan groeit het ook sneller.”
Voor het plantmateriaal geldt hetzelfde. “De planten die je nu poot zijn goed, maar hadden pas veertien dagen later moeten komen. Ik heb naar mijn idee ruim genoeg besteld. Als je dat krap had gedaan, zou je snel in de problemen gekomen zijn.”
 
Zachtere sla
De kwaliteit van de sla is goed. “Door dat zachte weer zijn de kroppen wel zachter.” Daarbij is dit altijd al een moeilijke periode van het jaar, waar het gewas gevoelig is voor meer slijtage aan de onderkant.
De rassen spelen ook nog een rol. Vorige week sneden we de laatste Gardia. Die is veel steviger dan de winterrassen die we nu snijden. Die hebben eigenlijk kouder weer nodig. Maar hij geeft ook op dat we dat gaan krijgen.” Momenteel oogst Boon Hofnar, met een kroppen van 34 tot 37 kilo per 100 stuks.
 
Verwarming aan
’s Avonds wordt nog gelucht, overdag niet meer. Hij is net ook weer begonnen met stoken. “Het is 7 tot 8 graden buiten. Als je niks doet, dan krijg je er overdag niet veel temperatuur meer bij. En met het stoken geef je ook CO2.”
Na de start hoeft er in deze periode nauwelijks meer water gegeven te worden. Geen zon, bewolkt weer: de verdamping is minimaal. Staks, vanaf januari met helder weer of vorst, dan gaan we weer meer gieten.’
 
Enkel rupsje
Plagen spelen rond deze tijd helemaal geen rol meer. “Je merkt wel dat het lang zacht weer is geweest. Tot een paar weken geleden zagen we enkele rupsen. Zelfs verleden week kwam je nog wel eens een kleintje tegen. Maar die kunnen nu geen echte problemen meer veroorzaken.”
 
Lage prijzen
De prijzen blijven tegenvallen. “Ik heb he topgeschreven. Verleden jaar deden ze rond deze tijd nog rond de 50 en 55 cent. En naar de kerst toe werd het nog beter. Maar nu was de prijs in de afgelopen tijd alleen maar verder aan het zakken.”
Boon verwacht nog wel de nodige productie van gelegenheidstelers, maar hoopt dan dat het aanbod wat af gaat nemen en de prijzen aan zullen trekken.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.