Redactie GFActueel
‘Een vast scherm past nu goed in het plaatje’

De zevende tros bloeit nu in de belichte teelt (Brioso op Maxifort) die eind oktober is geplant bij Kwekerij De Kabel in De Lier. “Het gaat nu weer naar ons zin, maar in het begin hebben we knap generatief moeten bijsturen omdat hij te vegetatief weggroeide”, zegt Joost Barendse. Hij liet daarom de dagtemperatuur oplopen tot 28 a 29 graden. Nu gaat het allemaal weer wat rustiger met dagtemperaturen van 24 graden en etmalen van rond 21 graden. “Door de hoge snelheid hadden we best een slank kopje gekregen maar hij wordt nu steeds krachtiger.” In het begin is gestart met alleen overdag belichten, maar de starttijd is steeds een uurtje naar voren gehaald. Nu wordt volle bak belicht: om middernacht gaat de helft van de lampen aan en ruim een uur later de tweede helft. Ze blijven dan tot 17 uur branden.
De zetting is steeds goed gebleven. De elektrische uitvliegopeningen op de hommeldozen (bee-homes) staan alleen tussen 10 en 14 uur open zodat de hommels natuurlijk licht krijgen om zich te oriënteren. In de gewasbescherming is het nog rustig. “We hebben wel twee keer met Oberon gespoten omdat we aan het einde van de vorige teelt wat tomatengalmijten hadden. Daarnaast hebben we een keer Xentari gebruikt nadat we een rupsje hadden gevonden.”
De onbelichte teelt wordt in week 51 geruimd. Omdat zijn vereniging Promenent besloten heeft geen ethrel meer te gebruiken, stookt Barendse harder dan gebruikelijk is om de laatste trossen te laten afrijpen. De groeibuis staat steeds op 45 graden en het ondernet tussen 35 en 45 graden. Het scherm gaat ook regelmatig dicht: overdag bij een buitentemperatuur onder 9 graden en onder 100 Watt instraling, ’s nachts onder 12 graden. “Het is bij die hogere temperaturen en weinig licht best lastig het gewas heel te houden. Je ziet nu toch wel wat kniktrossen en uitval door gele stengels en Botrytis.” De totale productie van deze teelt komt uit op zo’n 47 kilo per vierkante meter. “Ik ben redelijk tevreden maar het kan beter. We hadden in het voorjaar heel veel pepino waardoor de plant te generatief is geworden en we wat hebben laten liggen.”
Op 29 december gaan de nieuwe planten er al weer in. Ondanks de beperkte tijd voert Barendse het volledige hygiëneprotocol uit tijdens de teeltwisseling. “We maken alles schoon en spuiten daarna de goten en de rest van de kas af met chloor. Als alles klaar ligt spuiten we het in met waterstofperoxide en perazijnzuur.” Bovendien trekt hij er dit jaar voor het eerst een vast foliescherm in. “We planten nu wat later. Daardoor telen we meer met het licht mee en kunnen we hogere temperaturen aanhouden. Ons beweegbaar doek is vrij open (1 op de 5 bandjes ontbreekt), dus een vast scherm past nu goed in het plaatje.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.