laatste update:6 dec 2009

Redactie GFActueel
De spreiding is goed geweest, anders was het al wel gebeurd’

Peter Haverkamp in Hoeven rondde de najaarsteelt met Elsanta eergisteren volledig af. Afgelopen maandag gingen de laatste aardbeien eraf, en gisteren is de afdeling leeg en schoon gemaakt. De productie viel met zo’n 4 kilo per vierkante meter niet eens tegen, aldus Haverkamp, al helemaal niet gezien het warme weer waaraan de teelt in eerste instantie werd blootgesteld. Het betrof een planting van 10 augustus. “’Ook de grofheid was goed.” Meeldauw gaf geen problemen.

Lambadateelt
De teelt moest geruimd worden voor een Lambadateelt vanaf 12 december. De planten gaan in Batobakken, met 15 stuks per vierkante meter. Vandaag worden de bakken gevuld met veen (met PG-mix + kalk), gaan op de goten, waarna de planten in de bakken worden gezet. Vervolgens gaat de temperatuur naar 12 tot 14 graden Celsius overdag en - de eerste weken –  in de nacht naar 8 graden. “En daarna van lieverlee omhoog.”

Twee plantingen
De doorteelt, in twee plantingen van 15 en 20 augustus, heeft inmiddels ook gemiddeld vier kilo per vierkante meter opgeleverd. "Ik denk dat er nog zo’n halve kilo aan hangt. We zullen met Kerst nog wel wat plukken, en dan kunnen de planten tussen Kerst en Nieuwjaar worden opgeschoond. Daarmee is de planning nog behoorlijk uitgekomen, want aanvankelijk bestond de vrees dat de oogst als rond Sinterklaas aan zijn eind zou zijn. “De spreiding is goed geweest, anders was het al wel gebeurd. Het zijn trouwens planten van de Wpg".

Ziektenproblemen hebben zich amper voorgedaan. “Wat Phytophthora, maar dat was het dan ook, geen meeldauw, geen spint, niks. In het begin is twee keer gespoten, dat was het wel."

Geen topjaar
Terugblikkend stelt Haverkamp dat 2009 “niet slecht is geweest, maar dat het ook geen topjaar was. “Met duur gas, en ook met dure arbeid als ik dat met België vergelijk. Ik hoor dat ze daar voor een plukker 8 à 9 euro kwijt zijn, dat is even minder dan de 14, à 14,50 euro die wij hier kwijt zijn. Voor het gas was ik 28 cent kwijt. Je kunt dat nu voor 12 cent per kuub laten vastleggen. Wat dat betreft is de ellende voor een stuk voorbij, maar je weet nooit voor hoe lang.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.