1 reactielaatste update:6 dec 2009

Redactie GFActueel
'Steeds moeilijker voldoende specialisten te hebben'

De nieuwste kas is bij Ted en Robert Vollebregt in Bleiswijk alweer aangeplant. Dat gebeurde op 26 en 27 november. “Ze staan er nu naar tevredenheid bij”, aldus Robert Vollebregt op dinsdag 31 november. “We zijn nu aan het touwtjes hangen. Voor het eerst binden we ze onder de goot door. Vorig jaar - toen we voor het eerst in deze nieuwe kas teelden - bonden we de touwtjes nog gewoon aan de stengel aan, omdat we te weinig tijd hadden om uit te vinden hoe het eventueel anders kon. Met onder de goot door vastbinden staan de touwtjes strakker. De eerste keer worden de stengels geclipt en daarna gaan we indraaien om aldus het werk beter te spreiden. Het vastzetten aan de plant is bovendien specialistisch werk en op grotere bedrijven wordt het steeds moeilijker voldoende specialisten te hebben.”

Temperatuur
In temperatuur is Vollebregt begonnen met dag en nacht 21 graden. “Vandaag is voor het eerst het scherm opengegaan, vanaf half 12, omdat het mooi zonnig is. Om 2 uur is hij weer dichtgegaan, want dan wordt het weer snel donkerder en koeler.”
Overdag houdt hij nu een minimumbuis aan van 45 graden. “En zes keer per dag geven we nu een beurtje van 75 cc, voor het goed inwortelen. De ec van het water is 3,5 en de pH 5,5.”
“Met een dag mooi weer mag het CO2-gehalte 800 ppm worden, en voor de rest mag hij niet luchten.”

In het gewas heeft hij nog gen luisje of rupsje kunnen ontdekken. “Maar binnenkort beginnen we wel met drie rondjes vertimeccen.”

Ontsmetten
In de oude kas zijn ze nog aan het bladzuigen. Daarna wordt de kas afgespoten en kan de turbofog er in om te ontsmetten. De leidingen worden ontsmet met waterstofperoxide. De stekers worden niet apart ontsmet. “Dat is op een groot bedrijf een lastige opgave. Maar ze hangen tijdens het formaline-foggen in de lucht en dat doet ook wat. Tot nu toe is dat steeds goed gegaan.”

“Volgende week maandag gaan de matten er in, vervolgens gaan de stekers erbij en kunnen we de mat woensdag indruppelen. Donderdag en vrijdag gaan we planten. Die zijn 24 oktober gezaaid.” Net als in de nieuwe kas komt ook hier het ras Yelinta.
De steenwolmat is dit jaar een Grotop-master. “Afgelopen jaar hadden we de Master, maar de Grotop-master schijnt een betere verticale waterverdeling door de mat te hebben. Dat moet leiden tot een betere doorworteling.”

Dit jaar heeft hij een dag later geplant dan vorig jaar, maar zijn streven blijft om vroeg aan de markt te zijn. “Vroeg zijn ze duurder en dus proberen we vroeg te zijn.”

Twee schermen
Dit seizoen wil hij het gebruik van zijn twee schermen  - LS10 en Phormilux - optimaliseren. “Je kunt er een hoop energie mee besparen, maar dat is niet altijd optimaal voor de groei en ontwikkeling  van het gewas.
Hoe meer de schermen dicht liggen, hoe meer de buis onderin ligt te pruttelen en hoe sneller je plant vegetatief groeit. Misschien moeten we op het moment van zetten dit keer wat minder denken aan dichtgaan. Maar hoe je er mee omgaat hangt sterk af van het weer.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Eén reactie

  • no-profile-image

    Paul

    Wij zijn na twee jaar bewust gestopt met onder de goot binden om twee redenen, te veel arbeid (touwen duurt langer, lussen hangen met alles in de weg), plant werd te generatief (na het clippen werden de internodiën 2/3 weken lang een stuk korter)
    Dit kan natuurlijk per ras/kas verschillen, maar houd dit maar eens in de gaten van het jaar. Succes

Of registreer je om te kunnen reageren.