‘Moeilijker in balans bij later planten’

Cees Kranenburg in Leidschendam heeft 13 november de laatste komkommers van de herfstteelt gesneden. Teelttechnisch is het niet helemaal naar zijn zin gegaan. “We hebben flink Mycosphaerella gehad. Ik kon het er niet uit krijgen. Het ras Filia staat niet bekend als gevoelig. Ik denk zelf dat het vooral geweest is dat het gewas knap van start ging, met een hele mooie maand september en oktober. In oktober is het gewas toen te lang door blijven duwen met zijn wortels.”
 
Swirskii liet wittevlieg zitten
Qua plagen is de teelt heel netjes beëindigd. “In september zag je spint nog de kop op steken, maar we hebben het – met een paar kleine plaatselijke correcties – helemaal biologisch op kunnen lossen. De Phytoseiulus pakte het goed op.
De wittevlieg, waar hij in geen jaren last van had gehad in de komkommers, bleef wel. Het effect van de Admire viel tegen. “We hadden ook swirskii uitgezet. Tegen trips hielp die wel, maar hij liet de wittevlieg te veel zitten.”
 
Folie trekken
Het grootste deel van de schoonmaak tijdens de teeltwisseling is achter de rug. Nieuwe loopfolie leggen en substraat stomen, en dan ligt alles weer klaar om ingericht te worden. Het ontsmette betonpad in de schoongemaakte kas is afgedekt met folie. Gronddeeltjes die meekomen van het lopen over de grond blijven daar op liggen. Als in alle kappen de helft van de grond met loopfolie is afgedekt, verwijdert hij het folie op het middenpad. Daarna kunnen schoon de rest van de banen er in getrokken worden.
 
Terug naar vroeg planten
Kranenburg is in de zomer altijd op zoek naar wat vegetatieve groei. De keus voor perliet maakt dat niet makkelijker.“We moeten dat dus nu met de rassenkeus proberen te bereiken.”
De eerste teelt gaat hij voor de kerst planten. “Dat zijn we altijd zo gewend geweest. Vorig jaar hebben we het een januari-planting geprobeerd, om gas te besparen. Maar je werkt dan met een hogere plantbelasting, waardoor je moeilijk in balans komt. Dat is toch niet bevallen.”
Als ras voor de eerste teelt kiest hij voor Sabrina. “Die doet het goed in een vroege teelt onder een vast folie.”
 

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.