laatste update:29 nov 2009

Redactie GFActueel
'Van geënte planten verwachten we een meerproductie."

Op 11 november oogstten Ton en Jan Noorland in IJsselmuiden de laatste groene paprika’s van dit jaar. Terugkijkend is Ton Noorland dik tevreden over hoe het in teelttechniek en productie is gelopen. Over de prijzen is hij minder positief. “Dat had beter gekund, en dan druk ik me heel voorzichtig uit. Volgend jaar zal die prijs beter moeten.” Hij kijkt hoe dan ook positief gestemd naar het nieuwe jaar. “Met het oude gewas uit de kas, ben je meteen ook het hele teeltjaar vergeten. Alles is weer gericht op de nieuwe teelt.”
Hij hoopt dat de paprikatelers elkaar nu weten te vinden. Hij zet af bij The Greenery. “Ik ben daar niet direct bij betrokken, maar ik heb een goed gevoel bij wat er tot nu toe via de pmac naar buiten komt. Ze pikken de problematiek daar goed op.” Hij is derhalve hoopvol gestemd.  “Iedereen is er van doordrongen dat er echt iets moet gebeuren. Er zal echt door de telers en afzetorganisaties samengewerkt moeten worden. Waarbij telers elkaar weer weten te vinden komt er zicht komt op een betere prijsvorming.”
Verleden week (week 47) is het gewas versnipperd en daarna is ook direct de steenwol eruit gegaan. Daarna is het gronddoek netjes aangezogen. Nu (dinsdag 24 november) is hij de goten aan het ontsmetten. “Morgen gaan we glas reinigen en vrijdag wordt de kas ontsmet’’.
“Dit jaar nemen we wat meer de tijd om alles grondig schoon te maken. Nu zetten we ook alle stekers in het zuur en daar blijven ze 48 uur in. Niet omdat we dit jaar een paar planten met Fusarium hadden, maar gewoon omdat we in de nieuwe teelt zo goed mogelijk willen scoren. Al het organisch materiaal is de kas uit en we ontsmetten grondig.”
Over het gronddoek komt nieuwe loopfolie. De Grodan steenwolmat wordt vervangen door Grodan Growtop. “Niet zozeer vanwege betere eigenschappen, als wel omdat de leverancier daar de voorkeur aan gaf. We houden met een watergehaltemeter de lijnen goed in de gaten. Iedere morgen is het verloop van het watergehalte mooi op de pc te volgen.”
Dit keer plant hij toch weer een grotere plant. “Vorig jaar hadden we een lucky met de stroom, en was vroeg planten interessant. Nu is de energiemarkt wat anders en planten we net voor de kerst. Ze zijn 2 november gezaaid.”
Spider is weer het hoofdras. Daar heeft hij nu een behoorlijke proef in liggen met geënte planten: 10 procent is geënt. “Daar verwachten we een meerproductie van, vooral in de tweede helft van de teelt. Dit jaar hadden we er een kleine proef mee, met goede resultaten.” Ook heeft hij twee paadjes met een aantal rassen staan, van de diverse zaadhuizen. “Zij verwachten daar goede resultaten van. Ze willen ze daarom testen in de praktijk en daar willen we graag aan meewerken.” 

Of registreer je om te kunnen reageren.