Redactie GFActueel
‘Het is sterk gezet’

Frank van Lipzig in Grubbenvorst is van de eerste tros aan het knippen, bij de 9 september geplante herfsttrostomaten van het ras Brilliant. “Dat is het moeilijkste moment van de teelt, als de plant op zijn hoogste belasting zit. Bij de zwakste planten zie je dan ook wat magnesium-gebrek. Aan de andere kant wil ik dat ook wel graag. Dan zie je dat je op het randje gegaan bent van wat kan.”
De grofheid van de tomaten valt mee ten opzichte van de verwachting. “Ik had met tellen op 28 vruchten per doos gerekend. Maar er gaan er 26 in een doos. Dat is positief.”
De bovenste trossen dikken door. “Maar echt langzaam. Eerst zal de onderste tros er af moeten. En als de tweede tros er af gaat, dan gaan de bovenste tomaten pas echt wat doen.”
 
Snelle zetting
De teelt verloopt heel voorspoedig, met een redelijk snelle bloei en zetting. “We hebben een hele tijd weinig licht gehad. Dat zie je toch wel terug in het gewas.” Daarvoor, in september en oktober, was het juist prachtig weer. “Het is sterk gezet. Dat is een beeld wat ik overal om me heen zie. De gemiddelde herfstteelt staat er denk ik beter voor dan vorig jaar.”
 
Actief telen
Van Lipzig teelt rustig, maar wel actief. “We schermen niet met veel RV. En als er geen licht is, moet er ook een buis onder. Dan moet er toch 0,9 tot 1 kuub gas aan warmte in.”
Hij hanteert een voornacht van 13 graden Celsius, gevold door een nanacht van 15,5 graden, en tussen 12.00 uur en 14.00 uur een dagtemperatuur van 17 graden Celsius. Met mooie dagen gaat de temperatuur-instelling van de luchtlijn iets omlaag. “Je probeert te profiteren van die momenten.”
 
EC iets omlaag gebracht
Voor de kwaliteit van de tomaten probeert hij de EC-gift zo hoog mogelijk te houden. “Maar ook weer niet te hoog, want dan ga je grofheid inleveren. We hebben laat geplant, dus moet je het juist van die grofheid hebben om productie te halen.”
De EC in de mat liep echter toch iets te hoog op, wat in deze periode lastig te corrigeren viel. De druppel-EC is teruggebracht van 3 naar 2,6 mS. “Maar met donker weer kun je niet zo veel doen. Als je te veel water gaat geven, dan verlies je wortels. We hebben gewacht tot een lichte dag, en toen handmatig de pomp een paar keer aangezet, om even door te spoelen. Alleen dan kan het.”
 
Minder Botrytis
Van ziektes of plagen heeft hij nauwelijks last. “Rupsen en wittevlieg zijn onder controle. Er zit wel wat Botrytis, maar een stuk minder dan vorig jaar.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.