Redactie GFActueel
“Vast scherm boven de paprika is me slecht bevallen.”

Pieter de Vogel in Rotterdam heeft maandag de laatste paprika geoogst. De teelt van tomaten is in week 47 en de komkommers nog een week eerder gestopt. “In de komkommers zijn we sindsdien niet meer geweest. Die drogen nu mooi op voor ze worden versnipperd. Ik werk liefst zoveel mogelijk de gewassen onder om de mineralen opnieuw te gebruiken.” Voor de komkommers en paprika is versnipperen geen probleem. De komkommers staan vast met dun jute-touw en bij paprika trekt Vogel het touw ertussenuit. “Maar bij die lange tomaten is dat niet te doen. We hebben het ook weleens proberen te hakselen maar de machine liep helemaal vast door het dikke jutetouw.” Het tomatengewas wordt dus in containers afgevoerd.
Volgende week wordt in de kas die vorig jaar is gebouwd de grondverwarming en drainage aangelegd. Daarna gaat Vogel de helft van zijn 25.000 vierkante meter stomen tegen het onkruid, daar waar de paprika’s komen. “ Vooral in de nieuwe kas is het onkruid een probleem. Dat was voor de bouw grasland.”
Ondanks de grote problemen met bladluizen van dit jaar gaat Vogel komend jaar weer 12.500 vierkante meter paprika zetten. “De afzetorganisatie heeft nu eenmaal een mix van groenten nodig. Maar bovendien: je zou het niet verwachten, maar paprika was dit jaar ook de teelt met de hoogste meteropbrengst.” Maar de kosten waren ook hoog. “We hebben door de boterbloemluis vier weken lang nauwelijks paprika’s gesneden in een tijd dat je normaal vier kilo per vierkante meter hebt. We hebben verschrikkelijk veel biologie ingezet. Dat moet toch in de buurt van 4 euro per meter zijn geweest. Achteraf gezien hebben we misschien te veel biologie ingezet toen de luis later weer even terugkwam.”
Vogel gaat in de week voor Kerst de 6500 vierkante meter middeltrostomaten planten, van het ras Bocati (Vitalis-Enza) op onderstam Maxifort. In de eerste week van januari gaan de paprika’s erin en half januari de 6500 vierkante meter komkommers. De gele paprikaras blijft Chelsea, maar bij de rode switcht hij van Ferrari naar Spider. “Met Ferrari had ik wat kwaliteitsproblemen, maar het was ook de hoek waar de meeste luis zat.” Voor de eerste komkommerteelt zet hij opnieuw het ras Aviance.
De kas spuit hij helemaal schoon met een stoomcleaner. “Ik gebruik een lans op een buisrailwagen en een haspel met 150 meter slang. Dat gaat perfect al ben je er wel een hele week mee bezig.” Een vast foliescherm komt er bij Vogel niet in. “Ik heb het 2 seizoenen boven de paprika gehad en dat is slecht bevallen. Je krijgt veel vocht, een lage buistemperatuur en dus een week gewas. Bovendien is het gas nu niet al te duur waardoor de besparing bijna niet opweegt tegen de kosten.”
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.