Redactie GFActueel
“De plant hield assimilaten over en maakte veel wortels aan”

“Het gewas staat er goed op en we zijn snel aan het knippen”, zei teeltmanager Tom van de Wouw van Van Vliet Cherrytomaten in Rilland afgelopen woensdag. Het ras Idooll is ingewisseld voor Komeett. “We hebben planten met veel body naar huis gekregen die 4 dagen later bloeiden.” Ze zijn geënt-getopt op Maxifort, geplant op 30 september en 6 oktober op een dichtheid van 2,5 plant per vierkante meter. Door het vele buitenlicht in oktober en doordat meteen vanaf 4 uur ’s nachts belicht werd, konden hoge etmaaltemperaturen worden aangehouden en veel snelheid worden gemaakt. Bij de start werden etmaaltemperaturen van 23 graden gehaald. Inmiddels is dat teruggegaan naar 19 tot 19,5 graden afhankelijk van het buitenlicht. De eerste trossen zien er goed uit. Maar bij de drie daaropvolgende zie je wel een bonkje, puntvruchten en een trosje op de tros. Ook dat heeft te maken met de hoge groeisnelheid in het begin.”
De geoogste trossen zijn mooi met een gemiddeld vruchtgewicht van 190 gram. “Er zit wel eens een klein scheurtje onder de kroon. Dat komt door de grote worteldruk. Vanwege de grote hoeveelheid licht hield de plant assimilaten en zijn er veel wortels gevormd”, verklaart Van de Wouw. De eerste 5 trossen zijn op 5 gesnoeid, de trossen 6, 7 en 8 op 4 vruchten en daarna gaat alles weer op 5. De periode met 4 vruchten per tros is bedoeld om de plantbelasting  (nu 83,5 vrucht per m2)
onder controle te houden tijdens de donkerste periode van het jaar. “Als in week 1 de extra dief erbij komt moet de plant nog kracht over hebben. Zo hou je ook mooiere trossen over. We gaan nu in een ritme van aanmaak en lossen komen.”
Ondanks de plantbelasting en het donkere weer van de laatste tijd ziet de kop van de plant er nog sterk uit. “We hebben ook nog helemaal geen bladrandjes. Maar de tros zou wat sterker mogen zijn. Je ziet dat Komeett toch meer een groeier is en Idooll generatiever is.“ Om voldoende op de tros te sturen zorgt hij voor voldoende buistemperatuur en dag-nacht-verschil. Aan het eind van de middag loopt de temperatuur op naar 22 graden waarna hij snel zakt naar de voornacht (zononder tot 20 uur) van 16,5 graden. Daarna trekt hij de temperatuur weer op naar 19,5 graden en een ventilatietemperatuur van 18,5 graden als de lampen aan gaan en het scherm dicht. “Je moet ervoor zorgen dat de planttemperatuur dan niet gaat stijgen.” Om middernacht gaat de helft van de lampen aan en om 1 uur komt de andere helft erbij tot zonsondergang.
In de biologische bestrijding is het nog rustig. Er zitten wat rupsjes en de wittevlieg begint te komen. Van de Wouw heeft nog niets ingezet, maar waarschijnlijk komen volgende week Macrolophus-roofwantsen op de tuin. Tegen rupsen heeft hij een keer met Xentari gespoten.
 
Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.