‘Laat planten scheelt hoop gas’

Het komkommergewas bij Gerard de Hoog in Pijnacker is half oktober uit de kas geruimd. “We hadden nog wel een paar weken door kunnen gaan, met drie komkommertjes per week, maar ze waren niks meer waard. Dat loonde niet meer.”
Hij is net klaar met het uitspuiten van de teeltgoten. De schuur en sorteermachine zijn ook al schoon. “We houden altijd een beetje dezelfde volgorde, zodat vuil materiaal niet in de schoongemaakte delen komt. Dat plan staat niet op papier. Het zit ‘tussen de oren’.
 
Spint kruipt weg
Gelukkig heeft hij geen virus gehad, zodat de standaard grondige hygiëne-maatregelen volstaan. “Alleen spint viel niet helemaal mee. Maar die kun je aan het eind van de teelt niet helemaal goed opruimen. Er kruipen er altijd wel een stelletje weg. Daar zullen we aan het begin van de nieuwe teelt dus nog aandacht aan moeten besteden.”
 
Beweegbaar folie-scherm

“We moeten nu alleen het dek nog schoon spuiten. En een nieuw folie in het tweede beweegbare scherm maken. Dat gaat bijna net zo snel als een vast folie erin trekken. Met een man of drie ben je 2 tot 3 dagen bezig op een hectare.


Laat planten

“We planten héél laat, begin maart pas. Dat is voor het tweede jaar dat ik dat doe. Ik heb daarmee dit jaar net quitte gespeeld. Ik denk dat veel vroege telers dat niet kunnen zeggen. Je gebruikt veel minder gas. Normaal zaten we op 38 tot 40 kuub gas per vierkante meter. Nu op 22 kuub. Dat scheelt weer.”

Met de late plantdatum kan hij toe met twee teelten per jaar. “Ook aan die kant kun je dus wat kosten besparen.” Aan productie hoefde hij daarbij niet of nauwelijks in te leveren ten opzichte van drie keer telen. “We hebben bijna 160 komkommers geoogst. Dus plukken doe je toch wel.”
 Bron: gfactueel.nl – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.