‘We hebben nog nooit pepino gehad’

Eric Geurts in Oirlo knipt deze week de laatste tomaten in een van de twee afdelingen. In de andere afdeling was dinsdag het gewas al op de sleepdoeken gelegd om woensdag vesnipperd te worden. Hij had op 16 en 23 september gekopt en op 24 en 29 september de laatste bloei toegelaten. “Je ziet grote verschillen tussen die twee kopdata. De laatst gekopte planten hadden moeite de tomaten voldoende dik te krijgen en kregen hier en daar kniktrossen.”


Continu groei
Geurts kijkt terug op een teelttechnisch geslaagd jaar. “Het was een makkelijk jaar met continu groei en zonder pieken en dalen in de productie. Ondanks de latere start komt de productie hoger uit dan in 2008.” Het ras Capricia is wel behoorlijk groeiierig zodat na half augustus vaak een blaadje uit de kop gehaald moest worden. Nadat het koppen werden de bladeren enorm groot en is er extra blad gesneden. Botrytis is het hele jaar goed onder controle geweest maar stak op het eind toch nog de kop op. Dat verklaart Geurts uit een warme nacht in september met harde regenbuien. “Er zat al een bladrandje in en dan zie je het snel toenemen. We hebben er nog veel werk aan gehad om het na te lopen.” De ziektedruk viel verder mee. Er was tot het eind veel Macrolophus aanwezig. Rupsen waren ook massaal aanwezig en heeft hij met Turex gecorrigeerd. “Maar ze hebben nergens schade aangericht.” Hij is ook weer pepinovrij geëindigd, bleek uit een test. “We hebben nog nooit pepino gehad, maar nu had ik het wel verwacht.” Geurts kan dus het normale schoonmaakprogramma afwerken. Hij gaat het glas reinigen met GS4 en is niet van plan nog andere middelen te gebruiken. “Misschien spuit ik alles in met Menno Clean net voor het planten.”

Leveringsverplichting
Hij heeft ruim de tijd voor de teeltwisseling. Pas op 4 en 5 januari komen de jonge planten. “Het groeit zoveel makkelijker weg als je later plant. Het kost wel vroege, maar geen totale productie en het bespaart een hoop gas.” De stroom voor december heeft hij al teruggekocht zodat hij aan zijn leveringsverplichting kan voldoen. “De prijs was best interessant. Dit kost in ieder geval niets.”

Generatief sturen
Voor komend seizoen kiest Geurts opnieuw voor de combinatie Capricia op Emperador. “Het is een kwalitatief goed ras maar je moet hem wel goed generatief sturen.” Om die reden zal hij hem niet meer meteen op het plantgat zetten maar wachten op de eerste bloei. “We hebben dat dit jaar wel gedaan vanwege de latere plantdatum maar hij is dan moeilijk te beheersen.” Bovendien heeft in  de afdeling die tijdens de vorstperiode al was geplant, het scherm van 5 tot 15 januari continu dicht gelegen. “Met de wortels in het water was het erg moeilijk de tros er goed uit te krijgen.” Ook komend seizoen zal er geen vast foliescherm in de kas komen. “Die paar uur dat het beweegbare scherm open gaat kost niet zoveel gas. En hogere buistemperaturen zorgen voor een harder, generatiever gewas.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.