1 reactie

‘Ac-folie blijft er meestal te lang inliggen’

Peet Janssen heeft op 7 november de laatste aubergines geoogst. Het gewas is al de kas uit en hij was woensdag bezig de kas netjes aan te vegen, met de bezem. “Ik ga nog wel kijken bij een demonstratie van een zuigmachine, maar denk niet dat hij de investering van 25.000 euro waard is. Als je het hele jaar gaat zuigen, zuig je misschien ook de biologie de kas uit, al hangt dat waarschijnlijk ook van het moment van zuigen af.” Hij heeft dit jaar drie keer twee of drie blaadjes uit de kop gehaald om het gewas (Taurus op onderstam Maxifort) generatiever te maken.


Wereldzomer
Janssen is best tevreden over de teelttechnische resultaten. “We komen in productie 8 procent hoger uit dan vorig jaar. Het was natuurlijk ook een wereldzomer. Je moet Taurus wel steeds behoorlijk generatief bijsturen, maar dat is aardig gelukt.” Ook volgend jaar zet hij Taurus op onderstam Maxifort. Op 28 oktober is het ras gezaaid en op 15 december zal een plant van zo’n 20 centimeter gepoot worden. “Ik wil niet te lang stil liggen. Zo’n grote club van 16 mensen hoeven hier maar een paar weken rond te lopen.”

Schoon geëindigd
Nadat alle plantendelen zijn verwijderd laat Janssen de kas door een loonwerker met Formaline inspuiten en twee dagen later afspuiten. “Alles wat nog rondzwerft gaat ervan dood en het doodt de algen op het glas.” Hij kiest voor spuiten in plaats van foggen. “Spuiten werkt beter. Ik heb twee keer laten foggen maar had al snel weer ongedierte rondvliegen.” De teelt is mooi schoon geëindigd. Hij heeft nog een keer Steward gespoten tegen rupsen en twee keer Oberon tegen wittevlieg. “Er zat maar heel weinig wittevlieg, maar als je die meteen pakt kom je er goed vanaf.”

Zacht gewas
Hij vervangt zowel het loopfolie als het gevelplastic. Maar vast ac-folie trekt hij er niet in. “Het blijft er meestal te lang in liggen als je voor kostenbesparing gaat waardoor je een zacht gewas krijgt. Bovendien moet de wkk ook draaien.”

Bron: gfactueel.nl – Auteur: Gerard Boonekamp

Eén reactie

  • no-profile-image

    je oma

    AAAAAAAAAAAAAAAAAaaaaah

Of registreer je om te kunnen reageren.