Redactie GFActueel
'SQMS geeft echt inzicht in hoe de vlag erbij hangt'

Jeroen Peeters in Dongen is volop aan het plukken, in twee afdelingen met een doorteelt Elsanta. In de afdeling 1 staan 9,3 planten per vierkante meter, in afdeling 2 9,8 planten per vierkante meter. Hier komt iets meer licht naar binnen. Ze zijn tussen 11 en 14 augustus naar binnen gebracht. Er zit wel wat verschil in productie tussen de twee plantingen, maar dat is niet op één op één toe te schrijven aan de groeiplek, want de trayplanten zijn van 2 herkomsten. Zo is te zien dat de vruchten in afdeling 1 iets grover uitgroeien, door de lagere plantdichtheid. In de andere afdeling zijn de planten iets zwaarder, met wat meer productie. “Ik denk dat daar zo’n 200 gram per vierkante meter meer af gaat komen. Maar als gezegd is het lastig om aan te geven waar hem dat in zit.”

Groeizaam weer
Het is de bedoeling tot aan Kerst toe aan het plukken te blijven. Aanvankelijk leek dat lastig te worden. Niet zo zeer omdat de planten dit jaar enkele dagen eerder op de goten waren gezet dan andere jaren, maar vooral door het langdurig groeizame weer wat zich vanaf augustus aandiende. “Het was even de vraag of je dan lang genoeg bloei kunt houden. Maar zoals het er nu naar uitziet, kunnen we in afdeling 2 waarschijnlijk wel doorgaan tot de eerste week van januari. In afdeling 1 kunnen we wellicht rond 1 januari koud gaan, afgaande op de SQMS-cijfers. Vorig jaar zijn we met SQMS gestart. Toen was dat nieuw, dan moet je daar aan wennen. Deze tweede keer merk ja dat het al veel meer een instrument gaat worden wat je extra inzicht geeft.

Topbloemonderzoek
Dit jaar is ook voor het eerst topbloemonderzoek laten doen. Van afdeling 1 hebben we de uitslag net binnen, die was best wel verrassend. Normaal wordt ervan uitgegaan dat de planten 8 weken na het uitplanten omschakelen en de bloemaanleg voor de voorjaarspluk op gang komt. Dan zou je uitkomen op 8 oktober. In werkelijkheid blikt de bloemaanleg een week later op gang gekomen te zijn, vanaf 15 oktober dus. Dat betekent dat we nu temperatuur moeten houden, en dat we na het einde van de oogst wellicht nog even moeten doorstoken. De planten in afdeling 2 zijn vandaag voor dat topbloemonderzoek weg gegaan. Omdat die planten wat zwaarder zijn, kan het best zijn dat die nog wat later zijn omgeschakeld. Dat zou bijvoorbeeld op 20 oktober gebeurd kunnen zijn. Dat is dan toch veertien dagen later dan je zou verwachten op grond van de basisregel: omschakeling is 8 weken na uitplanten. En natuurlijk kun je ook een plant zijn wanneer hij aan het omschakelen is, maar SQMS in combinatie met topbloemonderzoek is dan veel nauwkeuriger. Dat SQMS-programma waarmee we werken loopt via Klaas de Jager van The Greenery en, met het SQMS-systeem van de DLV als basis, aangevuld met enkele nieuwe aspecten The Greenery en de DLV zijn hierin een samenwerking aangegaan.

Ziektenbestrijding
De ziektenbestrijding is geen probleem. Meeldauw was in het begin van de teelt een probleem, maar nu in het geheel niet meer. Trips en spint vormen ook geen probleem, wel zitten er natuurlijke vijanden, die het op trips hebben gemunt. Wat de temperatuur betreft is het vanaf nu belangrijk om door te gaan op een etmaaltemperatuur van 13,5 graden Celsius. “Niet lager, want dan kom je te veel achter te lopen met de opbouw van de groeigraaduren. Op de luchting zit nu een lichtverhoging van 4 graden bij 300 watt instraling en van 1 graad bij 150 watt. De ventilatie laten we tot half acht ’s avonds doorlopen.

 Bron: gfactueel.nl – Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.