1 reactie

Redactie GFActueel
Iedere verdere besparing op warmtegebruik zal als gevolg hebben dat je warmte op een ander plek vernietigt.


De onderzoekers zijn het er over eens en, tuinders raken steeds meer overtuigd. ‘Het Nieuwe Telen’ heeft de toekomst. Zodra de tuinbouw zich weer een beetje herstelt van de crisis, dan gaan we hierop inzetten. Alleen is er nog wat discussie of dit nu wel past naast de WKK-hype van de afgelopen jaren. En of, is mijn mening.

Lager WKK-vermogen
Bij een nieuw op te zetten bedrijf zul je een wel een wat lager WKK-vermogen per ha gaan zetten (tussen de 300 kW en 400 kW per Ha.) daarmee is alle warmte (ca 0,6 M3/M2/ week) te maken met de WKK.  De CO2-vraag zal gaan bepalen wat het WKK-vermogen moet worden. Staat er op dit moment meer vermogen opgesteld dan draai je wat minder uren  of soms in deellast. De ketel krijgt steeds meer dezelfde functie als de met stofbedekte noodstroomaggregaat.

Zonder ketelwarmte
Voor de energiekosten is dit een belangrijke ontwikkeling. Door ontvochtigen en dubbele schermen in de winter is het mogelijk om zonder ketelwarmte de winter door te komen. De warmte van de WKK is veelal zo ongeveer kosteloos, evenals de CO2.

Nieuwe telen
Gevolg daarvan is dat we daarna dus eigenlijk klaar zijn met energie besparen. Iedere verdere besparing op warmtegebruik in de kas zal direct als gevolg hebben dat je warmte op een ander plek zal gaan vernietigingen. Tenzij je als bedrijf ook de mogelijkheid hebt om warmte terug te gaan leveren aan (niet tuinbouw)bedrijven. Maar die stap dat kan nog even duren. Ik vraag me af of overheid en onderzoekers hier al over na gedacht hebben, want zoals het zich nu laat aanzien is het nieuwe telen de laatste energiebesparing…

Eén reactie

  • no-profile-image

    schipluiden is groener

    aansluitend de resterende warmtevraag duurzaam invullen met gebruik van een externe CO2 bron.

Of registreer je om te kunnen reageren.