1 reactie

Redactie GFActueel
We moeten voorkomen dat ieder nieuw initiatief meteen in de kiem wordt gesmoord.

In Japan laat de overheid de bevolking graag zien, waarom men in de toekomst rekening moeten houden met de groeiende bevolking en de manier waarop voedsel geproduceerd en geconsumeerd wordt.

Andere producten
Wij produceren in onze kassen per vierkante meter bijna emissieloos veel van het zelfde product. Wat wij telers zouden moeten leren is hoe wij naast de bestaande producten zoals (komkommer, tomaat, paprika, etc.) ook andere voedselproducten met minimale emissie renderend kunnen produceren, zodat we de groeiende wereld bevolking met hoogwaardig duurzaam voedsel kunnen blijven voeden. Daarmee wordt het bestaansrecht van de Nederlandse glastuinbouw nog meer onderschreven en kunnen onze kassen prima worden ingezet voor de mondiale voedseluitdaging.

Happy shrimp
Ideeën voor dergelijke verbreding zijn niet van vandaag. Stephan Dingemans, Rob Petit en de Happy Shrimp hebben ook al soortgelijke ideeën opgepakt. Of het rendabele ondernemingen zijn weet ik niet, maar het zijn wel stappen die we met elkaar moeten bekijken. Na een Google-opdracht voor ‘happy shrimp’ lees ik dat de onderneming op 23 juni 2009 failliet is verklaard. Toch was er met het plan zoals zij het presenteerden tijdens de dag van de tuinder niets mis. Zij voorkomen door de gamba's in Nederland te telen dat elders in de wereld grote roofbouw op de natuur plaatsvindt. Het bewijst wel dat ontwikkelingen en vernieuwing naar een breder voedsel pakket uit de Nederlandse glastuinbouw risico´s met zich meebrengt. Risico’s die we als individuele ondernemers niet zo maar kunnen nemen.

Kleinschalig uitgevoerd
Kleinschaligheid en testteelten in het Proefstation kunnen hier een oplossing voor zijn. De diverse ideeën die er zijn moeten kleinschalig uitgevoerd worden, ondersteund door andere partners in de sector. Zodat wordt voorkomen dat ieder nieuw initiatief meteen in de kiem gesmoord wordt. Kopieer de opzet van het project ‘de kas als energie bron’. Genereer ideeën, voer vervolgens een select aantal van die ideeën uit. Betrek vanaf de start ook de consument/burger/supermarkt bij dit soort initiatieven zodat er door samenwerking een nieuwe manier van renderen kan ontstaan.

 


Eén reactie

  • no-profile-image

    ronald kalter

    Hoi Robert, leuk filmpje van uit Japan. Voor wat betreft kleine proeven met vis en glastuinbouw, Bij AOC de Groene Welle in Zwolle doen ze samen met Westland energie en Priva proeven met gerbera en tilapia.

    Ronald Kalter

Of registreer je om te kunnen reageren.