laatste update:16 nov 2009

Mede door teelt op verse grond, staat de sla er gezond bij

De polysla bij Kees de Gier in Stolwijk, van de rassen Wiske en Brian, is inmiddels weggeoogst. Pas 1 januari wordt er pas weer ‘gewone’ sla geplant. Nu staan er onder andere lollo rossa, lollo bionda en bindsla. Die teelten gaan nog enkele weken door.
Het gewas staat er gezond bij, zonder smet of andere narigheid, mede doordat in een gehuurde tuin wordt geteeld. “Er heeft al 9 jaar geen groenten in gestaan. De sla is heel mooi van onderen.”
De laatste watergift is al twee weken geleden uitgevoerd. “We beginnen altijd nat. Daarna moeten ze het maar een tijdje uitzoeken.”
 
Luisje in de paksoi
Plaaginsecten vormen geen probleem, met uitzondering van een hoekje met paksoi. “Daar hebben we toch nog even een soort luizenplaag gehad. In de gewone sla ernaast zat niks. Dat zaad is behandeld met het middel Cruiser. Dat werkt dus kennelijk wel. In paksoi is die pillenbehandeling helaas niet toegelaten. Het ontsmetten kost wel een cent per plant duurder.”
 
Muizen met voorkeur voor lollo rossa
Muizen veroorzaken wel overlast in de sla-teelten. Ondanks de uitgezette muizenvallen zijn er toch bepaalde plekken waar duidelijk meer vraatschade optreedt. “We snappen het ook niet. Vooral de lollo rossa, met zijn fijne krulblaadjes, vinden ze erg lekker. In de lollo rossa zie je het veel minder. En de bindsla, met zijn harde blad, vinden ze denk ik te stug. Daar vreten ze bijna helemaal niet aan.”
 
Lastigere teelt
De eerste ervaring met die bindsla is dat het geen makkelijk gewas is. “Dat is een moeilijke teelt. Als het licht afneemt, gaan de harten snel draaien. Je moet ze daarom echt jong oogsten, anders worden ze te graterig van onderen.”

De oogst is wel prettig. “Je hoeft ze niet in een zakje te doen. Ze gaan los in een doos. Dat werkt wel snel.”

Bron: gfactueel – Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.