laatste update:16 nov 2009

Redactie GFActueel
'Dit jaar blijft de steenwol en de folie liggen'

Nog een paar weken en dan zit de paprikateelt bij Gerrit Bergwerff in Maasdijk er voor dit jaar op. “Nog twee keer rood oogsten en een keer groen.” Het is de bedoeling de eerste week van december leeg te zijn. De afspraken met de loonweker zijn gemaakt. Nu is hij al boven het gewas het dek aan het schoonspuiten met schoon water. Dat doet hij om het jaar, net als om het jaar vernieuwen van de steenwol. “Dit jaar blijft de steenwol en de folie dus liggen. Na de volgende teelt komt er weer nieuw substraat in en dan passen we ook de middelen toe om te ontsmetten.” In deze aanpak is hij een van de weinigen, “maar het gaat altijd heel best.” “Nadat het glas is schoon gespoten is het gewas na een paar uur weer droog, en zijn roeden en glas weer mooi schoon. We spuiten met hogedruk, op een hoge wagen. Daarmee kom je boven de tralie tot vlak bij het glas.”

Omdat de mat blijft liggen, worden de potten straks van de mat gesneden en op dezelfde plaats komt straks weer de nieuwe plant te staan. Voor dit tweejarig gebruik heeft hij geen extra hoge mat. “Gewoon MultoGrow crossfiber. Die gaat heel goed twee jaar mee.”

Niet terug in temperatuur
Al loopt de teelt ten einde, hij gaat niet terug in temperatuur. “Qua prijs heeft het niet zoveel zin om door te gaan met de teelt, maar ik heb de stroom van de wkk goed kunnen verkopen, dus de warmte is gratis. Wel doe je met dit koudere weer wat meer met het scherm.”

Vorig jaar plantte hij half januari omdat hij nog geen wkk had. “Nu plant ik een paar weken eerder om toch voldoende gewas te kunnen opbouwen., want zo laat planten en dan snel opbouwen vraagt toch wel erg veel van een gewas.”

Viper in de ban
Zijn telersvereniging heeft het ras Viper in de ban gedaan. “Met dank aan bepaalde situaties. Een grotere teler kan dit ras niet telen en dus mag ook de kleinere het niet. De handel gaat ook zeggen dat ze hem niet willen, maar daar ben ik het niet mee eens: Zo lang je maar een goede doos levert, maakt het niet uit welk ras er in zit. Maar ik conformeer me aan het besluit van onze telersvereniging. Ik heb met Viper heel goed gedraaid, daar ben ik wel content mee, maar tegelijkertijd is de ontwikkeling naar Viper een grote zorg: we moeten niet het tomatenverhaal van jaren geleden achterna gaan.”

Verrassende rassenkeuze
Mede vanwege die overweging heeft hij voor het nieuwe seizoen een verrassende rassenkeuze gemaakt. “Spider is het niet geworden, vanwege de beperkte hoeveelheid zaad, maar ook omdat er wat problemen zijn met de kwaliteit van het zaad. Fantasy is het ook niet geworden omdat ik niet zo gecharmeerd ben van grof, bovendien is hij gevoelig voor Fusarium en in de zomer voor kopscheuren én hij wordt makkelijk hozerig.” Nee, hij heeft zijn keus laten vallen op een nieuw nummer van Rijk Zwaan, 35-152. “Die kwam erg goed uit de eerste beoordeling en uit de bewaarproeven. Daar ga ik voor. Ook in een wegzetproef bij onze telersvereniging kwam hij er steeds als beste uit. De kwaliteit van rode paprika is dit jaar over de hele linie naar beneden gegaan. Nu moeten we een stap maken naar goede kwaliteit. Ik lever een kilootje in voor die betere kwaliteit. Drie of vier bedrijven gaan dit nieuwe ras telen op 4 tot 5 hectare. Van een ander nummer van Rijk Zwaan komt er nog iets meer te staan. Ik heb deze gekozen vanwege zijn mooiste vruchtvorm. Daar ga ik weer wat van proberen te maken, met twee stengels telen en al die andere maatregelen gericht op kwaliteit.”

“Voor het overige moeten we dit jaar maar snel vergeten, en positief uitkijken naar volgend seizoen. De prijsvorming is over het hele jaar dramatisch geweest. Er komt niet één teler aan 30 euro per m2 en er zijn er die amper boven de 20 euro komen. Dus dat is heel, heel matig.”

Bron: gfactueel – Auteur: Theo Brakeboer

Of registreer je om te kunnen reageren.