Redactie GFActueel
‘Dat ac-folie komt er niet meer in’

Bij ‘De Groene Tuin’ in Berlikum gaat de teelt (ras Tricia op onderstam Maxifort) nog twee weken door. “Er hangt nog 2,5 tros aan de plant dus dat moet nog 5 kilo per vierkante meter op gaan leveren”, zei Aart Cornelissen afgelopen dinsdag. Een dag eerder is hij begonnen met ethrellen. Iedere dag van de week doet hij 2 hectare en op vrijdag de laaste 4 hectare. De vruchten zijn goed uitgegroeid. “Doordat we op tijd gekopt hebben zijn het flinke knollen geworden van 140 tot 150 gram.” Een dag voor het ethrellen stopt hij met water geven. Vervolgens houdt hij een week lang dag en nacht een temperatuur aan van 21 graden waarna hij zakt naar 18 en 16 graden.
 
Nooit zo weinig Botrytis
Uitval van planten is niet aan de orde. “Ik heb nog nooit zo weinig Botrytis gehad en voor het eerst geen last van gele stengels. Het gewas is heel sterk gebleven met mooie paarse dieven doordat we in de eerste week van september al gekopt hebben en we daarna twee maanden mooie weer hebben gehad.” Ondanks de mooie zomer en het goede eindschot haalt hij geen record productie. “We halen 61 tot 62 kilo per vierkante meter, evenveel als vorig jaar. We kwamen in het voorjaar achterop en hebben dat de hele zomer niet kunnen inhalen. Deze laatste weken lukt dat wel.”  In de eerste twee weken van februari waren maar 4 vruchten per vierkante meter gezet. “Door het ac-folie en het donkere weer moesten we etmaaltemperaturen van 15 tot 16,3 graden draaien. Het was de eerste keer dat we ac-folie gebruikten. Dat komt er dus niet meer in.”
 
Geënt-getopt geeft hogere productie
Opvallend is dat de opbrengst in de afdeling met getopt-geënte planten 1,2 kilo per vierkante meter hoger uitkomt dan de wat oudere afdeling met 1-op1-geënte planten. “Vorig jaar hadden we in de oudste kas de geënt-getopte planten staan en toen produceerden die ook meer. Na twee keer weten we wel waar we voor moeten kiezen. Geënt-getopte planten produceren in ieder geval niet minder en zijn nog goedkoper ook.”
Cornelissen heeft besloten een ander ras te gaan telen. “Volgend jaar wordt het Success. Met Tricia durven we het niet meer aan omdat hij te gevoelig is voor virusprint. Tot dit jaar hadden we te maken met een mild pepinovirus, maar hij lijkt gemuteerd te zijn.” In de derde week van december gaat hij planten.
 
Grote schoonmaak
Tijdens de komende teeltwisseling hoeven er geen aanpassingen in het bedrijf plaats te vinden. Hij gaat er wel zwavelpotjes bijhangen op de plaatsen waar steeds meeldauw komt. We hebben er dit jaar minstens zes keer tegen moeten spuiten en daar wil ik vanaf.”  Voor de teeltwisseling hoeft hij geen extra mensen aan te trekken. “We hebben dan net de 10 hectare met paprika gewisseld dus we kunnen dan met 35 man de tomaten in.” Het blad dat op doeken onder de goot lag is er twee weken geleden al uitgetrokken. Na het versnipperen van het gewas gaat Cornelissen zo goed mogelijk schoon maken om van het virus af te komen. “Als alles klaar ligt voor het planten gaat de spuitrobot met Jet 5 er nog een keer langs.”

Of registreer je om te kunnen reageren.