Redactie GFActueel
‘Ik heb in hogedraad komkommers nooit Pellikaanhaken gebruikt’

Eef Maassen in Luttelgeest oogst begin volgende week de laatste tomaten. De komkommers zijn er 25 oktober al uitgegaan. “Dat was wat eerder dan gepland. Maar de fut was eruit en voor de prijzen hoefde je ook niet langer door te gaan.” Pas op 10 of 12 januari gaat hij opnieuw tomaten planten en op 20 januari komkommer. “Verleden jaar plantte ik de tomaten nog op 20 december, maar primeurprijzen heb je niet meer en het is veel beter om met het seizoen mee te telen.”
 
Hogedraadkomkommers ingedraaid
Hij stapt definitief af van de hogedraadteelt voor komkommer. Dit najaar is hij al traditioneel gaan telen. “Zonder prijsgarantie is het risico veel te groot. Dit jaar zijn de prijzen finaal onderuit gegaan en je bent er toch meer arbeid mee kwijt.” Met de overstap vindt geen kapitaalvernietiging plaats. “Ik heb in de hogedraadkomkommers nooit Pellikaanhaken gebruikt. Het indraaien en zakken ging gewoon zoals bij tomaat en gebroken koppen leverde dat niet op. Het argument dat je met Pellikaanhaken langer kunt wegblijven klopt niet, want de koppen gaan dan naar beneden hangen en dat wil je niet.”
 
Geen roma-tomaatjes meer
Welk komkommerras Maassen gaat zetten weet hij nog niet precies. “Maar het wordt wel een meeldauwtolerant ras. Omdat die rassen minder efficiënt met licht omgaan, starten we later met de teelt.” Opvallend is zijn keuze om te stoppen met mini-roma-tomaten, Hij had dit jaar nog 1,2 hectare van het ras Sunsteam staan. “Er is veel te veel concurrentie van gekomen, met name uit Spanje. Het is een mooie teelt maar de prijzen waren bijzonder slecht.” In de strategie voor de gewasbescherming hoeft hij weinig aan te passen. “De biologische bestrijding is dit jaar heel stabiel geweest.”
 
Onderstammenproef
Doordat hij nu langer de tijd heeft is Maassen van plan de hele teeltwisseling (op 4 hectare) met zijn vijf vaste medewerkers uit te voeren, eventueel aangevuld met zes tot zeven scholieren op de zaterdag. Hij hoeft de grond nooit te ontsmetten dus dat scheelt weer tijd. “We hebben een plekje met aaltjes waar een paar jaar geleden een transportleiding met water van 90 graden is kapot gegaan. Die plek is beheersbaar als je maar zorgt dat het gewas voldoende groeikracht heeft. Voor komkommer gebruiken we daar Harry. Voor de overige komkommers wordt het weer TZ148 en voor de tomaten Maxifort. Daarnaast doen we mee met de onderstammenproef van WUR in komkommer en tomaat.”

Of registreer je om te kunnen reageren.