Redactie GFActueel
Er worden veel verwachtingen gecreëerd rond de toepassing van WKK in de Spaanse tuinbouw.


Vorige week vond de Fruit Attraction plaats in Madrid. Over deze beurs heb ik via enkele berichten geïnformeerd. Eén van de presentaties ging over de uitstekende mogelijkheden die de WKK te bieden heeft aan de telers in Almeria en Murcia.

Belangrijke stap voorwaarts
De verschillende leveranciers kregen de gelegenheid om het geïnteresseerde publiek te wijzen om via een WKK een belangrijke stap voorwaarts te maken in de winstgevendheid van hun bedrijven. Een eenzijdig verhaal wat mijns ziens ook niet helemaal klopt. Ik heb niet veel kennis van WKK´s, maar om een beeld te schetsen dat onder de Zuid-Spaanse omstandigheden de motor 8.000, of zelf 10.000 uur zou kunnen draaien, lijkt mij wat aan de ruime kant.

Ontbrekende infrastructuur
Ook werd gemakshalve voorbijgegaan aan de ontbrekende infrastructuur voor de aanvoer van aardgas en de afvoer van de elektriciteit. De investering van 1,2 miljoen euro voor een installatie van 1 mw, goed voor een bedrijf van 3 hectare, is sowieso voor een beperkt aantal telers weggelegd in het zuiden van Spanje.

Verschil in productiviteit
Naar mijn idee worden er de laatste tijd veel verwachtingen gecreëerd rond de toepassing van WKK in de Spaanse tuinbouw, maar is die vooral gebaseerd op de vooruitzichten van een elektriciteitsmeter die flink begint te draaien en de drang om het verschil in productiviteit met de Nederlandse tuinbouw te verkleinen. Uiteraard zal een groot tuinbouwbedrijf dat aanschaf serieus overweegt tot enkele decimalen achter de komma gaan rekenen alvorens tot aanschaf over te gaan, maar de indruk die wordt gewekt in Spaanse vakbladen en de recente vakbeurs Fruit Attraction dat heel Zuid-Spanje aan de WKK gaat in de nabije toekomst, lijkt mij niet conform de realiteit. 

Of registreer je om te kunnen reageren.