1 reactielaatste update:12 nov 2009

Redactie GFActueel
‘Na extreem lage temperaturen in winter kans op veel schot’

Hans Roelofs in Huissen oogst zijn laatste raapstelen. De kwaliteit is goed. “We hebben wel veel last van hoeken met luis. Dat had ik niet verwacht. Begin september was het nog helemaal geen probleem. Maar door het mooie weer heeft die plaag daarna toch de kop opgestoken.”

Er zit dan niets anders op dan om de hoeken waar luis zit heen te oogsten, en het overblijvende deel van het gewas met luis daarna weg te gooien. “De teelten zijn te kort om biologische bestrijding toe te passen. Chemische middelen mag je niet gebruiken. En als het zou mogen, zou het toch nauwelijks nut hebben. Want zodra de raapstelen meer dan 30 of 40 centimeter hoog staan, raak je de luis niet meer."

Meer groei
Door de mooie weersomstandigheden was de productie in de afgelopen periode duidelijk hoger dan verwacht. “Het weer was veel te goed in september en oktober. De laatste maand heb ik 40 procent kunnen vernietigen, omdat ik het niet kwijt kon.”

Proberen om de extra oogst op de vrije markt te verkopen, naast de gemaakte afzet-afspraken, heeft geen nut. Raapsteel is zo’n klein gewas, dat hij daarmee zichzelf zwaar zou beconcurreren. “Het product is aan het uitsterven: 10 tot 15 jaar geleden leverde ik nog 500 kisten per week, nu ben ik al blij als het er nog 150 zijn.”

In tegenstelling tot de hogere productie, waren de prijzen slecht. “En uiteindelijk gaat het toch om het geld.”

Meer schot na koude winter
De nu gezaaide ‘stelen’ zijn al weer voor de oogst in februari. “En over twee weken zaai ik ze voor maart.” Als de temperatuur in de winter op minimaal 2 of 3 graden Celsius valt te houden, blijft het gewas goed.

Roelofs hoopt echter op een zachte winter, met daarna een goede opbrengst. “Vorig jaar was het drie weken lang extreem koud. Daardoor moest ik heel laag gaan zitten in de nachttemperatuur. Want duur gas verstoken wordt niet betaald.”

Die lage temperaturen veroorzaakten een iets latere oogst. “Je hebt dan in het voorjaar ook meer last van schot. Dan raak je alle kilo’s kwijt. Er blijft dan weinig over van een plant. De prijzen waren toen wel heel hoog, maar als je zo weinig oogst, schiet je daar ook niets mee op.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Hans Roelofs

    Ik heet Hans (Johannes George) Roelofs, net als de geïnterviewde in dit artikel, en mijn (oudste) voorvaderen komen uit Huissen e.o.. Dat maakt nieuwsgierig. Zou Hans iets over zijn voorouders aan mij kwijt willen?

Of registreer je om te kunnen reageren.