Redactie GFActueel
‘De gewasbescherming was een lange strijd’

De gebroeders Van der Goes in Bleiswijk hebben in een kas van 2 hectare  het gewas al gestreken en de andere kas wordt deze week leeggeoogst. “Dat slopen met de speciale sloopkar gaat fantastisch”, zegt Hans van der Goes. “Hij staat nu zo goed afgesteld dat we in 2,5 minuut in een pad van 65 meter heen en weer rijden.” De snelle buisrailkar heeft een verticaal scherm waarlangs de stengels op de versnippermat in het pad ernaast vallen nadat een heggenschaar de touwtjes heeft doorgeknipt. Het gewas wordt zo klaar gelegd voor de loonwerker die met een versnipperaar de matjes met het gewas naar voren trekt.


Recordproductie met slechte prijzen

Terugkijkend op de teelt zelf kan Van der Goes niet anders dan tevreden zijn. Hij heeft een recordproductie van 55 kilo per vierkante meter gehaald. “Maar de prijsvorming is dramatisch slecht geweest. Zelfs september, normaal een aardige maand, was slecht.”


Gewasbescherming lastig

Teelttechnisch was de gewasbescherming erg lastig dit jaar. “Wittevlieg is een echt zorgenkindje geweest. We hebben na 1 september twee keer met Oberon en twee keer met Decis bestreden. Maar eigenlijk begonnen de problemen al toen in mei al wantsen kregen. Dan weet je dat de gewasbescherming een lange strijd wordt.” Omdat hij een nultolerantie voor wantsen hanteert heeft hij toen Admire gebruikt. Maar daarmee hebben Encarsia en A.swirskii een gevoelige klap gekregen. Macrolophus had Van der Goes bewust niet ingezet. “Andere jaren was het inzetten van Encarsia en swirskii gewoon voldoende.”


Wittevlieg opruimen

De laatste maand heeft hij nauwelijks meer iets tegen de wittevlieg ondernomen. “Door het afnemend licht gaat het niet zo hard meer en de kas ligt straks toch vier weken leeg.” Als alles is opgeruimd wordt de kas met formaline volgespoten en uitgespoten met fluor. ”Met de formaline ruim je het laatste onkruidje op zodat de wittevlieg nergens kan overblijven.” In het begin van de nieuwe teelt zal hij waarschijnlijk preventief Oberon gebruiken. Ook overweegt hij volgend jaar toch Macrolophus in te gaan zetten.


Rustigere onderstam

Volgend seizoen komt het ras Jaylo niet meer op Maxifort maar op Optifort te staan, waarbij net als dit jaar vier stengels per plant worden aangehouden. “Die onderstam is iets rustiger waardoor je een generatievere inslag krijgt en hopelijk wat minder lengtegroei. Maar zo’n onderstam levert natuurlijk geen blauwdruk op, je moet zelf nog wel bijsturen.” Met de CO2-voorziening zit het nu wel goed. Sinds kort heeft Van der Goes een contract voor 400 kilo per uur Ocap-CO2 afgesloten. “Ik durf niet uit de rookgascondensor te doseren met de ramen en het scherm dicht. En in de zomer hebben we nu de beschikking over 340 kilo CO2 per hectare per uur. De ketel kan nu het hele jaar uit.”

Of registreer je om te kunnen reageren.