Redactie GFActueel
‘Met droge matten minder sjouwen en minder verspreiding van ziektes’

De oudste planting ligt bij Harry van Winden in Made al uit de kas, de rest volgt binnenkort. Het einde van de teelt viel de teler niet mee. “De kwaliteit viel niet tegen, maar we hadden nog maar weinig productie.”
De laatste tijd is bij de gangbare stooktemperaturen doorgeteeld, maar is de afrijping van de laatste vruchten bevorderd door intensief te schermen. “Onder de 7 of  8 graden mocht het schermdoek dicht.”
 
Veel last van Botrytis
Mede door de oplopende vochtigheid nam Botrytis toe. “We hebben veel Botrytis gehad. In de vroegere juli-planting ging het nog wel beter, maar in de latere augustus-planting is het een drama geweest. We hebben Enzicur gespoten, kalk gesmeerd, en extra onderdoor gespoten, maar het zette toch door.”
Ook luizenvirus eiste in de laatste teelt zijn tol. “We hebben niet geteld, dus het is niet hard te maken, maar ik denk dat het 10 procent productie heeft gekost. Er kwam een hoop stek en rommel uit de paden.”
 
Weinig last van plagen
Meeldauw gaf geen problemen. “Dat is redelijk rustig gebleven.” Mycospahaerella was niet aanwezig. “Dat was een gelukje. Ik heb helemaal niets gezien.“
De meeste plagen bleven goed onder controle. “Van wittevlieg hebben we heel weinig last gehad. Luis viel ook wel mee. Op één tuin hadden we op het eind wel aardig wat trips. Daar heb ik nog een behandeling voor uitgevoerd. Ik hoop dat ze daarmee goed dood gaan.”
 
Matten goed droog trekken
Om niet onnodig te hoeven sjouwen met de eenjarige matten, zijn de planten 3 tot 4 dagen voor de laatste oogst droog gezet. Alleen als het tijdens het schoon snijden echt nodig bleek, werd nog een klein beurtje gegeven. Op het laatst werden de stekers er alvast afgehaald. “Om ze zo droog mogelijk te maken, maar ook om verspreiding van ziektes via matwater tegen te gaan.”
De tuin gaat tijdens de teeltwisseling grondig schoongemaakt worden, om alle virussen en andere ziekteverwekkers op te ruimen. “Formaline foggen, teeltgoten inspuiten met chloor, goed vegen, en op het eind alles nog een keer goed inspuiten met Easy-Clean.”
 
Meer planten per mat
De komende nieuwe teelt start voor de kerst met Venice. Een gedeelte start hij 4 weken later, ook met eigen opgekweekte planten. Op het substraatvolume gaat hij wat bezuinigen. “We gaan 5 planten per mat zetten, in plaats van 4. Dat scheelt toch 20 procent in de aankoop. Wel komen er iets langere matten op de goot te liggen, van 1,33 meter in plaats van 1,25. Maar per saldo ben je toch iets zuiniger.”
Om vergissingen uit te sluiten, gebruikt hij twee kleuren stekers, zwarte en blauwe. De ene kleur komt te staan bij planten die naar de linker gewasdraad gaan, de andere kleur bij de planten die naar de andere kant van de V gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.