laatste update:12 nov 2009

Redactie GFActueel
“We mogen hier 0,0 lozen op het oppervlaktewater.”

Bij AgroCare in Rilland gaat het seizoen gewoon door. Het gewas (ras Elegance) dat in week 19 is geplant, is in week 38 voor de tweede keer teruggekopt, naar 2,5 stengels per vierkante meter. Deze stengel is bijna leeg: er zitten nu nog 1 tot 2 trossen aan. Wanneer die eraf zijn worden de lege stengels er netjes uitgeknipt. Het gewas is redelijk gezond, maar er komt wel wat Fusarium in voor. “Dat is een overblijfsel van de vorige teelt”, vertelt directeur Nic van Roosmalen. “Mogelijk dat de druppelaars niet helemaal schoon waren. Bovendien hebben we van de zomer een paar keer drainwater vanuit de volle vuildrainsilo in de schoonwatersilo moeten pompen. We mogen hier 0,0 lozen op het oppervlaktewater en doordat we er komkommers bij zijn gaan telen werd de capaciteit van de vuildrainsilo te klein.” De lozingscapaciteit op het riool is maar 250 liter per hectare per uur. “Dat schiet niet op als je bij de komkommers 5 kuub per uur naar voren ziet komen.”

Generatief
Het gewas staat er volgens Van Roosmalen goed op. “Het staat sterk generatief en de troskwaliteit in de kop is netjes.” De afgelopen weken zijn er wel vrij veel gescheurde vruchten weggeknipt, waardoor de productie wat lager uitviel dan op grond van de aanmaakcijfers werd verwacht. “Door de scheurgevoeligheid wordt er wat groener geknipt die er uiteindelijk toch afgehaald worden in de verpakkingshal.”


Biologie
Wittevlieg nam behoorlijk toe, maar de bespuiting met Oberon, drie weken geleden, heeft goed geholpen. Ook de spint heeft daardoor een stevige tik gekregen. Inmiddels begint de Macrolophuspopulatie goed op sterkte te komen, waardoor wittevlieg onder controle lijkt en er ook relatief weinig rupsen te bespeuren zijn.


Vol gas belichten
Roosmalen belicht nu weer ‘vol gas’. Van middernacht tot 16.00 uur staan de lampen aan. Ze leveren nu weer echt 130 micromol/m2/sec licht (10.000 lux). Voor het belichtingsseizoen begin oktober begon zijn de bollen en kappen namelijk vervangen. De nieuwe kappen van Hortilux kunnen veel gemakkelijker worden losgemaakt om ze in de zomer op te slaan. “Dat geeft vooral een voordeel in de levensduur van de kappen.”

Drie nachtbeurten
De watergift begint nu standaard te worden. Wanneer de lampen aan staan, worden drie nachtbeurten van 100 milliliter gegeven om het vocht in de mat op peil te houden. Na zonsopgang wordt naar drain toegewerkt en om 13.30 tot 14.00 uur stopt de watergift al weer. Daarna wordt alleen op intering eventueel nog een beurt gegeven. De ec in de mat blijft netjes tussen 3,9 en 4,3 mS per centimeter. “We hebben normaal gesproken voldoende regenwater en kunnen het natriumcijfer laag genoeg houden. Omdat we geen komkommers meer gaan telen moet het net als vorig jaar weer lukken alleen minimaal te lozen op het riool.”


Bron:  gfactueel.nl -  Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.