laatste update:12 nov 2009

Redactie GFActueel
‘We gaan heel bewust met energie om’

Ton van den Bosch in Bleiswijk is nu (27 oktober) volop in de oogst van de laatste paprika’s. ”In Viper oogsten we zowel rood als groen. Met nog een tweede rondje groen en dan nog een rondje rood is het wel gebeurd. In die afdeling stoken we niet meer. In Friendly hangt nog zo’n 2 kilo rood met nog wat groen. Die telen we nog door tot week 46. Daar houden we in de nacht een buis in van maximaal 45 graden. Daarmee hebben we nog een etmaaltemperatuur van 20,5 graden en dat vind ik hoog zat. We gaan heel bewust met energie om.”

Goede biologie
De biologie heeft zijn werk goed gedaan. “Rups heeft zich rustig gehouden. We hebben alleen tegen luis nog een keer moeten druppelen. Verder hoefden we niet in te grijpen. Tegen spint is het steeds goed gegaan. Dat viel tot het einde toe best mee.”

Anders slopen
Viper staat in de nieuwe afdeling met hangende goten, terwijl Friendly in de andere kas op staande goten staat. “Dat betekent dat we het gewas van Viper niet op de gebruikelijke manier met een vast mes op een kar los kunnen snijden, want dan kom je de staalkabels tegen waar de goot aan hangt. We moeten nog even goed op de rit krijgen hoe we dat het beste kunnen aanpakken, maar het gewas zal in ieder geval wel gewoon met het handje worden afgesneden.” Voor het uitruimen en schoonmaken heeft hij drie weken de tijd. “Dat moet genoeg zijn. De planten zijn de 20ste gezaaid en begin december komen ze op de tuin.” Deze keer gaat hij uitsluitend Friendly telen.

Goed schoon
“In verband met binnenrot gaan we de kas goed schoonmaken om zoveel mogelijk fusariumsporen te doden.” De stekers spuit hij van twee kanten af met waterstofperoxyde. “Alle stekers verzamelen en ontsmetten doen we niet. Dat is nogal wat. Onze filosofie is dat we de kas zo schoon mogelijk maken. Alle gewasresten opgeruimd, en de druppelleidingen en goten afgespoten met waterstofperoxyde. Dan moet je er wel vertrouwen in hebben. Zo doen we het al jaren naar tevredenheid.” Hergebruik van de matten heeft hij niet overwogen. “Dat is alleen aan de orde als het echt niet anders kan.” Wel stapt hij over op een andere mat. Tussen zijn Multigrow had hij een proefje liggen met Grodan Vital. “Die stond toch wat beter qua gewas en kilo’s.” 

Gemengde gevoelens
 “En nu maar hopen op een beter jaar.” Wat dat betreft neemt hij met gemengde gevoelens afscheid van deze teelt. “Het was met de prijsvorming niet best en af en toe zat het in de kwaliteit wat tegen bij enkele warme weken. Maar aan de andere kant is het organisatorisch best goed verlopen, ondanks de verdubbeling van het bedrijf. Het liep van een leien dakje. Dat hebben we bereikt met veel overleg. Het werkt effectief als de dingen die gedaan moeten worden meteen goed worden gedaan.”  


Bron: gfactueel.nl  -  Auteur: Theo Brakeboer

Of registreer je om te kunnen reageren.