laatste update:12 nov 2009

Redactie GFActueel
‘Stoken, daar ben ik wel mee klaar’

De najaarsoogst van de doorteelt Elsanta in de tunnelkas van Bouwe Janse in Kraggenburg is al enkele weken afgelopen. Geheel volgens planning, maar met onvoldoende resultaat. Vooral door meeldauw deed het gewas het niet goed. “Met Enzicur ruim je de schimmel weliswaar op, maar omdat je zo veel spuit worden de planten daar niet beter van. Dat kost productie.” Deze trayplanten kwamen uit een vriescel die door een storing boven nul graden was gekomen. Omdat het op dat moment nog te vroeg was om ze eruit te halen voor die tunnelteelt , werden ze in de - inmiddels gerepareerde cel - nog een tijdje op nul graden gehouden. Een ander deel van de eveneens ontdooide planten uit deze cel, is er wel meteen uitgehaald en buiten gezet. “Dat konden ze makkelijk aan.” Eind juli/begin juli werden deze planten vervolgens in de kas gezet, eveneens met de bedoeling om ze door te telen.

Extreem vroeg
De eerste oogst van deze kasteelt was zes weken geleden al afgerond. “Daar waren we dus extreem vroeg mee. Normaal gaan we tot begin november door, nu zijn we dus een maandje  eerder klaar.” Dat het anders dan anders is gelopen, is uiteindelijk geen punt, redeneert Janse. “Ik heb dat al vaker gezegd: kilo’s interesseren me niet. Wat wél telt is 'money in the pocket', geld beuren, tegen zo min mogelijke kosten. Anders overleef je niet. Ik heb dit najaar rond 1,70 per pond gezeten, vorige week waren de aardbeien 1,20. Deze keer toevallig niet ” Het is ook vanuit die redenering dat Janse als het even kan zo min mogelijk stookt. “Daar ben ik mee klaar, en daarom werk ik er ook naar om begin november klaar te zijn met plukken.” Voorlopig blijven de voeding en watergift gewoon in stand om de bloemaanleg door te laten gaan. “Tot eind oktober hebben ze gewoon voeding nodig; de laatste keer druppel ik dan een keer Paraat mee. En voldoende lucht erop houden om schimmels en andere beroerdigheid geen kans te geven, totdat het een keer voorjaar wordt. Vriest het eens een keer wat, dan kan het gewas dat wel hebben, en anders met een extra pijpje erbij.” 

Opkweek
De trayplantenopkweek (ras Elsanta) gaat nu goed. De Osmocote in de potgrond moet op zich toereikend zijn om voor een goede plant- en bloemontwikkeling. Daarnaast wordt  -afhankelijk van de weersomstandigheden - wekelijks 1,5 tot 2 ec meegedruppeld. 

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.