laatste update:9 nov 2009

Ik zag het vanwege de prijs niet zitten er nog gas in te steken

Het gewas bij William Rutten in Reuver zit in het laatste staartje van de teelt. Met een teruggang van 2,6 naar 1,5 stuks per week ziet hij de producties afnemen.

Weken geleden bracht Rutten de nachttemperatuur al terug naar 10 graden Celsius, met hooguit nog even in de morgen een paar uurtjes opstoken naar 15 graden. “Vanwege de prijzen die de komkommers opleverden, zag ik het niet zitten om er nog 0,7 tot 0,8 kuub gas in te gaan steken. Dan zou je het geld voor de extra productie weggooien aan gaskosten. Nu bleef het met een kwart kuub gas per week nog enigszins aanvaardbaar."

Ketel helemaal uit

Begin week 43 heeft hij de verwarming helemaal uitgezet. Ter compensatie schermt hij intensief. Rond 18.00 uur, als het licht buiten uit gaat, trekt hij het doek dicht. ’s Morgens gaat het niet te laat weer open. “Het valt nog mee wat de temperatuur terug zakt. Hij haalt het nog om 13 graden aan te houden. En met een beetje zonnig weer kan het op de middag nog 23 graden in de kas worden.” De RV loopt duidelijk hoger op, nu er niet meer gestookt wordt. “Het gewas is gewoon nat. Maar het is vanaf nu ook ver gedaan met de activiteit van de plant.”

Bakken niet te nat laten worden

Het watergeven gaat gewoon door. “Wel iets rustiger, zodat de bakken niet te nat worden. Ik wil het perliet straks wel goed droog kunnen hebben, voordat het gestoomd wordt.”

Ondanks dat de verwarming al lang niet meer aan is, is de afgeleverde kwaliteit nog lang niet slecht. “In de kas selecteren we al wel een beetje, door niet te veel rommel in de kist te gooien.”

Toename ziektes

Wat ziekten en plagen betreft is de teelt goed verlopen. “Er is nog wel een beetje wittevlieg ingekomen. Daar is laatst nog een behandeling voor uitgevoerd. Helemaal afdoden doe je het daar niet meer mee, want de activiteit van de plant en de wittevlieg is een stuk minder geworden.”

Omdat er al weken niets meer tegen de meeldauw is gespoten, begint hier en daar ook een puntje van deze schimmel zichtbaar te worden. Nu het gewas constant nat blijft, begint ook Botrytis iets meer zichtbaar te worden.


Geen kosten besparen op teeltwisseling

Straks wordt de teeltwisseling weer grondig aangepakt, zeker ook om virus geen kans te geven. “Het schema dat we vorig jaar ook hebben aangehouden, biedt een goede basis voor de komende komkommerteelt. Je kunt wel op kosten gaan besparen, maar als je al slecht begint, weet je zeker dat je niets verdient.”


Afzet verbeteren

Om de teelt rendabel te maken zal er echter vooral aan de afzet-kant wat moeten gaan veranderen. “Het grootste euvel is, in mijn ogen, dat handelaren  7 dagen per week - en 24 uur per dag - komkommers kunnen kopen. Je zou ze in hooguit anderhalf of twee uur per dag moeten verkopen. Als dat overal zo is, dan ontstaat er tijdsdruk, wat de prijsvorming ten goede komt.”

Bron: gfactueel.nl - Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.