laatste update:12 nov 2009

Redactie GFActueel
‘Na een jaar als dit heb ik er niet zoveel trek meer in’

Met de exportperikelen van pepers, vanwege de vondst van een exotisch motje, heeft Stan Claasen in Dorst niets van doen. “Sterker nog, ik heb dit jaar helemaal geen problemen met plagen. We hebben dit voorjaar natuurlijke vijanden uitgezet, en daarna heb ik niets meer aan gewasbescherming hoeven doen. Van de zomer zag ik veel koolwitjes vliegen en dan kun je er in andere jaren vergif op innemen dat je na korte tijd rupsen hebt. Maar ik heb ze niet gezien.”

Zwakke prijsvorming
Alles is dus goed verlopen. “Alleen de prijstechnisch was het niets. Nu (29 oktober) is de prijsvorming heel wisselvallig. Begin deze week deden de groene tegen de 3 euro, nu zijn ze terug  naar 2,50 euro  Vorige week deden ze 1,20 euro. Dat zijn we in deze tijd niet gewend, want normaal stijgt de prijs nu geleidelijk en in ieder geval gaat er niets meer af. Maar dit jaar kun je wat je de ene week hebt verdiend de volgende week weer inleveren.”

Vroeger einde
De gewasstand valt Claasen behoorlijk tegen. “Vorig jaar konden we doorplukken tot half december, maar dat zit er dit jaar zeker niet in. Vorig jaar had je nog veel vruchtjes hangen die nog uitgroeiden, maar nu zit er bijna niets meer aan. Er hangt wel wat klein spul, maar dat wil niet doorgroeien. Misschien komt dat doordat ik een paar keer niet heb geplukt. Toen werd de plantbelasting wel wat heel erg hoog. Als je opeens alle rode plukt, dan weer alle groene en je laat dan weer alles hangen, dan denk ik dat het gewas zegt dat het nu wel mooi genoeg geweest is voor dit jaar.”

Rondje andijvie
Deze peperteelt is Claasens laatste. “Nog een rondje andijvie en dan gaat de kas plat voor woningbouw.” Hij denkt niet dat hij elders verder gaat tuinen. “Er is zat te huur, dat is het punt niet, maar na een jaar als dit heb ik er niet zoveel trek meer in. Je hebt geen idee wat de markt volgend jaar doet. Daarbij komt dat de bedrijven zo groot worden dat je daar met een klein bedrijfje niet tussen moet willen beginnen. Ik zoek iets waar hard werken nog beloond wordt.”

Bron: gfactueel.nl  -  Auteur: Theo Brakeboer

Of registreer je om te kunnen reageren.